Kuprej (latinski: Bos sauveli; kmerski: គោព្រៃ), znan i kao šumski ili sivi bivol, je malo poznata, šumska vrsta divljeg goveda koja obitava u Jugoistočnoj Aziji. Kuprej ima visoko i usko tijelo, duge noge, grbu na leđima i duge rogove, koji su različiti kod muških i ženskih primjeraka; oba spola imaju drugi rep. Mogu izrasti do 2.3 metra, a izmjerena masa kreće im se od 680 do 910 kilograma; postoje izvještaji iz Vijetnama o jedinkama mase i do 1,700 kg, ali vjeruje se kako su isti lažni, zbog činjenice da daleko premašuju sva poznata i provjerena mjerenja. Žive u malim krdima predvođenim ženkom, a hrane se biljem. Tokom dana obitavaju u šumi, dok se tokom noći hrane na otvorenom.

Kuprej
Holotip kupreja što ga je 1937. opisao Achille Urbain
Status zaštite

Status zaštite: Kritično (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Papkari
Porodica: Šupljorošci
Potporodica: Goveda
Rod: Bos
Vrsta: B. sauveli
Dvojni naziv
Bos sauveli
Urbain, 1937.

Godine 1937., mladi mužjak kupreja poslan je u pariški zoo Vincennes, gdje ga je opisao francuski zoolog Achille Urbain i proglasio holotipom. Broj kupreja danas je izrazito malen (manji od 250), ako ih je uopće preostalo u divljini; posljednji primjerak viđen je 1983. godine. Njihov nestanak bio je posljedica degradacije staništa, bolesti i izlova. IUCN mu je dodijelio status kritično ugrožene vrste, uz mogućnost da se radi o izumrloj vrsti. Primjerci u zatočeništvu ne postoje; primjerak iz pariškog zooa uginuo je početkom Drugog svjetskog rata.

Kuprej je nacionalni sistavac Kambodže. Izuzev te zemlje, navodna staništa su mu južni Laos, jugoistočni Tajland i zapadni Vijetnam.