Za ostala značenja, vidi Kupa (razvrstavanje).

Kupa (slovenski: Kolpa) je rijeka čiji je izvor i ušće u Hrvatskoj, a dijelom svoga toka čini granicu sa Slovenijom. Područje uz rijeku Kupu naziva se Pokuplje.

Kupa
Kupa u Karlovcu
Lokacija
DržaveHrvatska, Slovenija
GradoviOzalj, Karlovac, Petrinja, Sisak
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Nacionalni park Risnjak
Gorski kotar, Hrvatska
321 m
Ušćekod Siska
Dužina296 km
PritokeČabranka, Kupica, Lahinja, Dobra, Korana, Utinja, Kupčina, Trepča, Glina, Odra
Hidrologija
Protok
  – srednji

283 m³/s
Sliv
  – površina

10.032 km²
Ulijeva se uSavu
Transport
Plovnostušća Odre do ušća u Savu (oko 4km)
Kupa u Brodu na Kupi. Sa desne strane pridružuje joj se Kupčica, a na lijevoj obali je Slovenija.

Tok rijeke uredi

Rijeka Kupa izvire iz krškog jezerca tirkizno zelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru. Oko 100 m nizvodno s desne strane prima vodu povremenog bujičnog potoka Krašićevica, a dalje s lijeve strane povremenog toka Sušice i skreće prema sjeveroistoku, te zatim prema sjeveru. Ispod izvora Kupa je brza rijeka, dok se nakon nekoliko kilometara smiruje i postaje mirna rijeka ispresjecana mnogim umjetnim slapovima koji su u povijesti služili za pokretanje vodenica: mlinova i pilana. Granična rijeka postaje na ušću lijeve pritoke Čabranke u Kupu.

U svom gornjem toku, Kupa se probija kroz šumovit kanjon. Na nekim se mjestima kanjon proširuje te se tamo nalaze plodne njive i polja. Sljedeća veća rijeka koja se ulijeva u Kupu je Lahinja.

Kupa kod Ozlja ulazi u svoj ravničarski tok. Zatim stiže do Karlovca gdje se s desne strane ulijeva rijeka Dobra te ubrzo nakon toga i Korana koja već nosi vode Mrežnice. Kasnije se u Kupu još ulijevaju rijeke Kupčina s lijeve i Glina s desne strane.Kod Petrinje se ulijeva Petrinjčica. Nedaleko svog ušća u Savu kod Siska u Kupu se s lijeve strane ulijeva još rijeka Odra.

 
Kupa u Sisku za niska vodostaja.
 
Kupa

Ukupna dužina toka rijeke Kupe je 296 km.

Protok vode uredi

Minimalna izdašnost izvora rijeke Kupe iznosi 1,2 m3/s, a maksimalna čak 144 m3/s (izmjereno na limnigrafu u Kuparima ). Temperatura vode iznosi 7 °C. Izvor nije kaptiran. Voda istječe na visini od 321 mnm. Kupa u godišnjem prosjeku rijeci Savi donese 283 m3/s vode.

Šport uredi

Rijeka Kupa je pogodna za vožnju kanuom i kajakom. Osim toga u ljetnim mjesecima Kupa je pogodna za kupanje te su uređena mnoga kupališta. Kupa je također bogata i ribom te je vrlo pogodna za športski ribolov.

Zanimljivosti uredi

Na rijeci Kupi postoji samo jedna hidroelektrana (Ozalj) koju je konstruirao Nikola Tesla.


Vanjske poveznice uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Kupa