Kultura Srednji Stog

Kultura Srednji Stog (nazvana po ukrajinskom selu Serednji Stih gdje je prvi put pronađena, iako je Srednji Stog konvencionalna oznaka u ruskom jeziku) datira 4500-3500 BC. Bila je smještena sjeverno od Azovskog mora između Dnjepra i Dona.

Izgleda da je imala kontakta s poljoprivrednom Tripiljskom kulturom na zapadu, odnosno bila suvremenik Hvalinske kulture. Postoje prijedlozi (od Jurija Rasamakina) da bi se trebala smatrati područjem rađe nego kulturom, s četiri različita kulturna elementa. Najpoznatiji stručnjak za ovu kulturu (Dmitro Telegin) je podijelio Srednji Stog u dvije različite faze.

Najvažnija karakteristika Srednjeg Stoga jesu najraniji datirani dokazi o pripitomljavanju konja (u fazi II, cca. 4000-3500. pne.).

Pogrebi su se vršili u jamama na morskom razini, još uvijek nepokrivrenim nakupinama zemlje (kurganima). Pokojnici su bili smještani na leđa s ispruženim nogama. Koristio se oker. Faza II je također poznavala grnčariju, moguće i samostalno razvijenu, te kamene bojne sjekire koje se u kasnijim periodima vezuju uz indoevropske kulture na Zapadu.

Slijedila ju je Yamna kultura.

U kontekstu modificirane Kurganske hipoteze koju je iznijela Marija Gimbutas, ova pre-kurganska arheološka kultura može predstavljati Urheimat (domovinu) Proto-indoevropskog jezika.

V. također uredi

Izvori uredi