Kucinijada

Kucinijada, ribolovačko (pecaroško, ribičko) takmičenje u lovu na kucina (američkog somića). Takvo takmičenje organizuje ŠRD "Amur" iz Darde na darđanskom Sportsko-rekreacijskom centru Đola.

Prva kucinijada održana je 8. septembra 2007. godine, a druga 5. aprila 2008. godine. Planira se da to postane tradicionalno takmičenje koje će se održavati tri puta godišnje: u proljeće, ljeto i jesen.

Prva kucinijada održana je kod ribičkih nadstrešnica uz kanal Podđola. Tehnika lova bila je prepuštena učesnicima, a propozicije su dozvoljavale dva ribolovna pribora s jednom udicom. Takmičilo se 15 pecaroša, a pobijedio je Ilija Oroz. Drugo mjesto osvojio je Branko Štrbac, a treće Slavko Tot. Za najspretnije pecaroše bile su osigurane simbolične nagrade i medalje.

PovezanoUredi

IzvoriUredi

  • B(ogdanka) Ćudić Vilić: "SRD Amur iz Darde održao prvu kicinijadu na Đoli : Od sljedeće godine imat ćemo čak tri kucinijade!", Slavonski dom : 3. izdanje : Baranja, III, 241, 17 - Beli Manastir, 11. IX. 2007.
  • B(ogdanka) Ćudić Vilić: "Amurovska kucinijada i ribolov udicom na plovak : Ni kiša nas nije omela u pecanju!", Slavonski dom : 3. izdanje : Baranja, III, 418, 3 - Beli Manastir, 11. IV. 2008.