Kućno računalo

(Preusmjereno sa stranice Kućni računar)

Kućno računalo, kućni računar ili kućni kompjuter (engl. home computer), je naziv za vrstu kompjutera koje je bilo popularno od kasnih 70-tih do sredine 90-tih godina 20. stoljeća, a glavna osobina ovih računala jest da su svi dijelovi kompjutera u jednom kućištu, dok za video izlaz (monitor) veoma često se koristio televizor.

Commodore PET
Apple II (centralna jedinica)

Vrlo skromnih mogućnosti ali zato prihvatljive cene mogli su da rade kao skromniji tekst procesori, da rade ukankrsne tebele i da podržavaju jednostavnije igrice.

Nakon izlaska jeftinog procesora MOS 6502 koristeći ga kao osnovu prvi takav računar su praktički istovremeno izdali Apple i Commodore International čiji glavni kompjuterski dizajneri su ranije radili u Motoroli i HP koju su napustili nakon što su te kompanije odbile raditi na projektima koćnog računala. Programsku osnovu tih i gotovo svih kasnijih kompjutera stvara Microsoft s svojim DOS programom.

Osim ovih početnih proizvođača u Evropi veliku ulogu će odigrati i kompjuter Spektruma ZX koji je razvio Klajv Sinkler. Iako je imao gumenu tastaturu i bio dimenzija jedne knjige, to je bio prvi računar po ceni manjoj od 100 dolara.

Od domaćih kućnih računara treba svakao pomenuti Galaksiju koji je razvio Voja Antonić i Lolu 8 koju je razvila, u slobodnom vremenu, grupa inženjera iz fabrike Ivo Lola Ribar u Beogradu.

Kućni računari su imali sledeće karakteristike:

I dok su se jedni borili da obore cenu što više, drugi su radili na poboljšanju karakteristika. Tako se početkom osamdesetih pojavio prvi personalni računar IBM PC (IBM PC).

Mogućnostima i cenom, uskoro, prevaziđeni od strane personalnih računara, kućni računari, odlaze u istoriju.

Kasnije su se pojavile 8 bajtne igračke konzole, koje veoma podsećaju na kućne računare, i mogu se i dan danas naći u prodaji. Njihov operativni sistem se nalazi na čipu koji se lako ubacuje u slot, nalik slotovima na matičnoj ploči. Na tim čipovima su uglavnom igrice, a mogu se naći i jeftine kopije Vindovsa. Te igračke konzule imaju džojstike, tastaturu, i miš. Jedna od tih konzule je i GSD-1988, koji je možda jedna od najvernijih imitacija kućnih računara.

Predstavnici uredi

Jugoslavija uredi

U posljednjem desetljeću svog postajanja na području Jugoslavije su se gradili sljedeći kućni kompjuteri:

Eksterni linkovi uredi