Kuća Nurije Pozderca

Kuća Nurije Pozderca (kuća porodice Pozderac) je bosanski tip kuće sa prepustom, i pripadala je porodici Pozderac. Nalazi se u Cazinu, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik BiH. [1]

Historija uredi

Sagradio ju je Ahmet-aga Pozderac, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa. Arhitektura objekta, raspored prostorija kao i vrsta materijala potvrđuje tvrdnju da je objekat podignut u prvoj polovini XIX vijeka. U toku drugog svjetskog kuća je oštećena od italijanskih i ustaških vojnih formacija. U vlasništvu porodice Pozderac kuća se nalazila sve do 1985. godine kada je prodata Zajednici za kulturu opštine Cazin.

Opis uredi

Ovaj tip stambenog objekta rasprostranjen je na teritoriji od Bosanske Krajine pa sve do Sarajeva, ali se njegov karakter mijenja, ovisno o području u kome je sagrađen. U područjima Bosanske Krajine to je tipična odbrambena kuća, dok je u Sarajevu ili nekim drugim krajevima u centralnim i istočnim dijelovima BiH to nešto komforniji objekat, bez izrazito naglašene odbrambene funkcije.

Spratna etaža urađena je od lakih materijala, a podrum i prizemlje, urađeni su od lomljenog kamena sa krečnim malterom kao vezivnim sredstvom. Dio objekta iznad prepusta služi za stanovanje i uzdignut je visoko iznad zemlje. Cijeli sprat kuće je za oko 50 cm. smaknut prema vani. Kuća je podignuta na strmom terenu (razlika nivoa – prizemlje – podrum iznosi oko 2,70 metara), tako da je podrum izveden samo djelimično.

Stanje uredi

Godine 1998. i 1999. sredstvima opštine Cazin vršeni su radovi na pokrivanju kestenovom šimlom, zamijenjena vanjska stolarija i izvršeno krečenje fasade objekta. Tokom 2006. – uređen je enterijer i revitalizacija sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva kulture Unsko sanskog kantona.

Literatura uredi

Reference uredi

  1. „Rodna kuća Nurije Pozderca”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 9. 2. 2017.