Krunski princ Thutmose

(Preusmjereno sa stranice Krunski princ Tuthmose)

Krunski princ Thutmose (ili, preciznije, Djehutymos) bio je najstariji sin egiptaskog faraona Amenhotepa III iz Osamnaeste dinastije. Nestao je iz javnih spisa u trećem deceniju života, odnosno pred kraj vladavine Amenhotepa III.[1] Njegov mlađi brat Amenhotep IV - poznatiji kao Akhenaten - je umjesto njega naslijedio prijestolje.

Služio kao svećenika boga Ptah u drevnom Memfisu[2], te imao punu titulu Krunski princ, Nadzornik svećenika Gornjeg i Donjeg Egipta, Visoki svećenik Ptah u Memfisu i Sm-svećenik Ptah. Mala figura princa kao mlinara se nalazi u Louvreu, a jedna se nalazi u Berlinu.[3] Princ Thutmose je najpoznatiji po vapnenačkom sarkofagu svoje mačke Ta-miu koja se danas nalazi u Kairskom muzeju.[4]

Siegmund Freud je u svojoj knjizi Mojsije i monoteizam iz 1939. godine iznio hipotezu da je Thutmoseov mlađi brat Akhenaten bio povezan s biblijskim likom Mojsija. Nešto kasnije (1998) je istu hipotezu razradio Jan Assmann u knjizi Moses the Egyptian, pa se pojavljuju teze da je upravo Thutmose bio Mojsije.

Izvori uredi

  1. Aidan Dodson & Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson (2004), p.157
  2. Aidan Dodson (1990). „Crown Prince Djhutmose and the Royal Sons of the Eighteenth Dynasty”. The Journal of Egyptian Archaeology 76. 
  3. Dodson & Hilton, op. cit., p.157
  4. Arielle Kozloff & Betsy Bryan, "Royal and Divine Statuary," Egypt’s Dazzling Sun: Amenhotep III and his World,(Cleveland, 1992), p.425, fig.XIV.1

Eksterni linkovi uredi