Arheolozima je danas poznato 150 prahistorijskih kružnih jaraka na prostoru današnje Njemačke, Austrije, Slovačke i Češke Republike. Njihov promjer je u rasponu od oko 20 do oko 130 m, a datiraju iz 5. milenijum pne.. U njima i oko njih je pronađen alat, kosti i neki artefakti. Najveći od tih jaraka dosad je pronađen u Leipzigu 1990ih. Još jedno veliko nalazište je u obližnjem selu Aythra, kraj Leipziga. Na temelju ostataka u blizini jaraka i tragova dugih kuća se smatra da su bili u upotrebi oko 200 godina, sve do 4600. pne..

Rekonstrukcija kružnih jaraka u Heldenbergu u Donjoj Austriji

Porijeklo uredi

Ljude koji su sagradili jarke se povezuje s linearnom keramičkom kulturom. Pretpostavlja se da su živjeli u zajedničkim neolitskim kućama te da su živjeli od uzgoja krava, koza, svinja i ovaca. Te strukture su bile građene u oblasti Centralne Evrope širokoj oko 760 km (400 milja), tokom perioda od stotinu li dvije stotine godina. Vjeruje se da su u ovu regiju migrirali u 6. milenijumu pne. iz dunavskih ravnica u današnjoj Mađarskoj i Srbiji. Pravili su alat od drva, kamena i kostiju, kao i keramička i grnčarska umjetnička dijela.

Svrha uredi

Članak u The Independentu od 11.6., 2005 je te strukture identificirao kao "monumentalne hramove", iako još nema naučne procjene o njihovoj svrsi.

See also uredi

Eksterni linkovi uredi