Kozmološka kronologija

(Preusmjereno sa stranice Kronologija Velikog praska)

Kronologija Velikog praska opisuje događaje koji su se dogodili ili se tek imaju dogoditi prema naučnoj teoriji o Velikom prasku. Zapažanja sugeriraju da je univerzum kakvog poznamo nastao prije otprilike 13,7 milijardi godina. Otada do danas, evolucija svemira je prošla kroz tri faze.

Najraniji univerzum, o kojem se danas malo zna, postojao u djeliću sekunde u kojem je univerzum bio tako vruć da su čestice imale energiju veću od onih koje se danas dosežu akceleratorima čestica na Zemlji. Dakle, dok su glavne karakteristike ove epohe razradile u teoriji Velikog praska, detalji su uglavnom temeljeni na pretpostavkama.

Nakon ovoga, u doba ranog univerzuma, evolucija univerzuma se odvijala prema onome što znamo o fizici elementarnih čestica. Tada su se pojavili prvi protoni, elektroni i neutroni, zatim jezgre i konačno atomi. S formiranjem neutralnog vodika, pojavilo se pozadinsko zračenje.

Konačno, zapučela je epoha strukturnih formacija, kada se materija počela skupkhati u prvim zvijezdama i kvazarima, i konačno galasksijama, galaktičkim superjatima i superjatima. Budućnost svemira još nije u potpunosti poznata.

Eksterni linkovi uredi