Krivo srastanje

Krivo srastanje šesti je album rock skupine Azra, snimljen tokom listopada i studenog 1983. godine u studiju Cream u Frankfurtu, te Ante Sonic Studio u Arnhemu, a objavljen 1984. godine u izdanju Jugotona.

Krivo srastanje
Azra
Žanr Rock
Izašlo 1984.
Razdoblje snimanja listopad/studeni 1983.
Izdavač Jugoton
Producent(i) Branimir Štulić
Mjesto u diskografiji Kad fazani lete
(1983.)

Krivo srastanje
(1984.)
It Ain't like in the movies at all
(1986.)

PovijestUredi

Prije snimanjaUredi

Krajem 1983. godine bubnjar Boris Leiner vraća se u Azru s odsluženja vojnog roka. Basist Mišo Hrnjak nakon povratka iz vojske prestaje se baviti glazbom, čime ujedno prestaje postojati najpoznatija postava Azre.

ZvukUredi

Zvuk albuma raznovrsniji je nego na prethodnom Kad fazani lete. Prevladavajućem hard rock zvuku dodani su motivi funka i soula. Album donosi i prvu obradu narodne baštine u Klinček stoji pod oblokom, pjesmi koja će postati najveći radijski hit Azre. U 3N Štulić je preuzeo ritmičku strukturu pjesme Know Your Rights' grupe The Clash.

TemeUredi

Depresivna situacija u državi i osobni problemi autora odredili su ton albuma. Teme se kreću od pobune protiv konformizma, nemoći pojedinca u autokratskom sistemu i turobne društvene zbilje do preispitivanja autorovog unutrašnjeg svijeta i ispisivanja nizova nadrealnih slika. Štulić nije prihvaćao prigovore o nerazumljivosti stihova na albumu. U intervjuu beogradskom magazinu Nin kaže "Što nerazumljivije, to pametnije. Taj princip ne važi, radi se o predrasudi. Nema tu šifara. Kad se bolje udubiš vidiš da se radi o jednom pučkom tipu pjesme". [1].

NaslovnicaUredi

Naslovnicu albuma izradio je dizajnerski studio Greiner & Kropilak, a prikazana je crno-bijela ilustracija radnika na izlasku iz tvornice. U donjem lijevom kutu nalazi se manja fotografija Branimira Štulića, okružena nazivom albuma i imenom grupe.

Popis pjesamaUredi

 1. 3N (3:58)
 2. Mon ami
 3. Pukovnik i pokojnik (3:39)
 4. No comment (2:57)
 5. Krivo srastanje
 6. Jane
 7. Klinček stoji pod oblokom (4:24)
 8. MSP (4:40)
 9. Duboko u tebi (4:44)
 10. Nešto između (1:06)
 11. Flash

IzvoriUredi

 1. Hrvoje Horvat – Johnny B.Štulić-Fantom slobode, Profil 2005.