Kristina od Švedske

Kristina (Stockholm, 8. decembar 1626. - Rim, 19. april 1689.), bila je švedska kraljica od 1644. do 1654.[1]

Kristina
Bourdon-Portrait de la reine Christine de Suède.jpg
Portret Kristine
Kralj Švedske
Vladavina 1644. - 1654.
Krunidba 20. oktobar 1650.
Prethodnik Gustav Adolf
Nasljednik Karl X Gustav
Dinastija Vasa
Otac Gustav Adolf
Majka Maria Eleonora od Brandenburga
Rođenje 8. decembar 1626
Stockholm
Smrt 19. april 1689.
Rim (Papinska Država)

Kristina je bila prvi monarh koja je dobrovoljno abdicirala i tim činom prenerazila tadašnju Evropu.[1]

BiografijaUredi

Naslijedila je švedsku krunu od svojega oca Gustav Adolf kada je imala samo 6 godina tako da u prvo vrijeme Švedskom upravlja regentski savjet pošto je njena majka bila protjerana s dvora zbog psihičke nestabilnosti. Tokom sljedećih 12 godina odgajaju je u neobičnom stilu kralja djeteta čije se sve želje ispunjavaju, i kao kontrapunkt tome potpuno asketski. Nakon što je postala punoljetna i preuzela vlast 1644. pošto joj je državni budžet bio premalen prodavala je državnu imovinu to jest posjede kralja u zamjenu za financijske injekcije, dok je istovremeno tajno prešla na katoličku vjeru. Prva neobična odluka koja je podigla obrve u Švedskoj ovog razmaženog djeteta kralja je došla 1649. kada je verovatno pod utjecajem majke i njenih priča strave o rađanju djece izjavila da se nikada neće ženiti, a 1654. je došla i ona iznenađujuća o abdikaciji pošto ona kao katolik ne može vladati protestantskom državom.

Nakon abdikacije Kristina odlazi u katoličku Italiju gdje dobiva trijumfalni doček, ali gotovo odmah potom i prvi dodir s realnim životom koji će rezultirati njenom željom za povratak vladanju. Zbog te želje za ispravljanjem svoje ranije greške to jest abdikacije Kristina je već 1656. upletena u francusku zavjeru s ciljem da se nju instalira za monarha Napuljskog Kraljevstva. Ta zavjera je definitivno pala u vodu 1659/60 nakon sklapanja mira između Francuske i Španije, ali to ne ubija njen san o novoj vladarskoj karijeri, pa se ponovno okreće svojoj staroj domovini Švedskoj, u kojoj je u aprilu 1660. umro njen nasljednik Karl X Gustav, a novi kralj je bio maloljetni Karl XI.

Njen hitni povratak u Švedsku tokom ljeta i pokušaj povratka na vlast objašnjenjem da je Karlu X dala krunu, a kako je on mrtav sadu ju uzima natrag je bio dočekan s ogorčenjem i žestokim protivljenjem tamošnjih običnih stanovnika i plemića. Rezultat toga pokušaja je bila njena druga to jest ponovljena abdikacija i sada već bjeg iz Švedske nakon čega se vraća u Italiju gdje će proživjeti ostatak života s svojim ljubavnikom kardinalom Azzolinom. Kristina je umrla od upale pluća 1689. u Rimu, a kasnije će biti proglašena sveticom katoličke vjere.

U popularnoj kulturiUredi

Kristina Švedska je poznata kao naslovni protagonist klasičnog hollywoodskog filma Queen Christina iz 1933. godine, u kojoj je njen lik tumačila Greta Garbo.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 "Christina" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/biography/Christina-queen-of-Sweden. Pristupljeno 05. 08. 2015. 

Vanjske vezeUredi

Prethodnik: Kralj Švedske Nasljednik:
Gustav Adolf Karl X Gustav