Kreont (korintski kralj)

Kreont (starogrčki: Κρέων, Kreōn, "vladar")[1] bio je, u grčkoj mitologiji, sin Liketa[2] i kralj Korinta te otac Hipota i Kreuse ili Glauke, s kojom bi se Jason bio oženio da njegova prva žena Medeja nije intervenisala i ubila je.

Mitologija uredi

Prema jednoj izgubljenoj Euripidovoj drami, čiji sažetak donosi Pseudo-Apolodor u svojoj Biblioteci, Alkmeon je Kreontu poverio na staranje svoja dva deteta, koja mu je rodila Manta — sina Amfiloha i krećku Tisifonu. Tisifona je izrasla u takvu lepoticu da ju je Kreontova žena prodala u roblje, plašeći se da će je Kreont napustiti i Tisifonu uzeti za ženu. Tisifonu je otkupio njen vlastiti otac Alkmeon, koji je nije prepoznao i nije spoznao istinu sve dok nije došao u Korint po svoju decu.[3]

Kreont je najpoznatiji po svojoj ulozi u mitu o Jasonu i Medeji. Ukazao je gostoprimstvo ovom paru i kasnije je poželeo da svoju kćerku Kreusu uda za Jasona. Naposletku, pao je kao žrtva Medejine osvete, koja ga je dala živog spaliti dok je pokušavao da spasi kćerku, koja se zapalila kad je navukla ogrtač i maramu umočene u otrov, koje joj je navodno kao svadbene darobve poslala Medeja.[4][5][6] Osim Euripida, ovaj je mit obradio i rimski pisac Seneka Mlađi u tragediji Medeja.

Reference uredi

  1. Robin Hard. The Routledge Handbook of Greek Mythology, 2004.
  2. Sholija uz Euripida, Medeja, 20; Higin, Fabulae, 25 pogrešno ga naziva Menekejevim, očito ga pomešavši sa Kreontom iz Tebe.
  3. Pseudo-Apolodor, Biblioteka, III, 7, 7.
  4. Pseudo-Apolodor, Biblioteka, I, 9, 28.
  5. Euripid, Medeja, passim.
  6. Higin, Fabulae, 25.