Krav Maga (hebr. קְרַב מַגָּע, [ˈkʁav maˈɡa] - kontaktna borba) je izraelska borilačka vještina uvelike prihvaćena u vojsci, policiji i sličnim granama kao obrana od golorukih pa i naoružanih napadača. Pokazala se kao izvrsna na terenu, a ime je dobila od svog osnivača Imricha Lichtenfelda.

Krav maga
hebr. קְרַב מַגָּע

Čas Krav mage u padobranskom centru u Izraelu, 1955.
Stil Hibridna
Zemlja porekla  Izrael
Osnivač(i) Imi Lihtenfeld
Poreklo stila Boks, aikido, rvanje, džudo, kapap

Osnovni principi uredi

Demonstracija Krav Mage

Praktična metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Krav Maga obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Ipak, osnovna filozofija treninga i obuke je situacija 'on ili ja' u okruženju gdje bi poraz bio smrtonosan.

Krav Maga poučava pojedinca da ako je moguće, izbjegne konfrontaciju i borbu i da samo onesposobi napadača. Koristi se samo u samoodbrani i primarne mete napada su najizloženiji dijelovi napadačevog tijela, a to su oči, grlo, nos, rebra, stomak, koljena i sl. Pored toga, Krav Maga podučava pojedinca da identificira i neutralizira neku potencijalnu prijetnju prije nego što se napad desi, kako bi unaprijed spriječio isti.

Historija i razvoj uredi

 
Imi Lichtenfeld, Ami Niv i Eli Avikzar.

Krav maga je razvijena iz uličnog i vojnog iskustva, metodu je osnovao Imi Imi Lihtenfeld, rođen u Budimpešti i odrastao u Slovačkoj, gdje je trenirao rvanje, boks i druge sportove. Imi Lihtenfeld je sredinom i krajem 1930-ih godina bio primoran da svoje znanje koristi u odbrani jevrejskih četvrti od fašističkih grupa u Bratislavi. Početkom 1940. je odselio iz Europe i uputio se u ondašnju Palestinu. Po svojoj imigraciji u Izrael, kao bivši pripadnik britanske vojske započeo je sa obučavanjem u borbi prsa u prsa, jevrejski pokret otpora i gerilske organizacije (Hagana i Palmah) iz kojih će kasnije nastati Izraelska vojska (IDF). Razvija tehnike koje će kasnije biti poznate kao Krav maga. Krav maga je zasnovan na tehnikama koje su primjenjivale Britanske komandoske jedinice, a koje je Lihtenfeld dalje razvijao.

Poslije uspostave Države Izrael 1948. Lihtenfeld postaje glavni instruktor borbenih vještina u izraelskoj vojsci (IDF). Na tom mjestu ostao je gotovo dvadeset godina. Kasnije, nakon odsluženja aktivne vojne službe, prilagodio je vojnu Krav Magu kako za pripadnike policije, tako i za civile.

Oblikuje metodu koja odgovara svima – muškarcima i ženama, starima i mladima. Sustav pogodan za svakoga tko treba metodu da zaštiti vlastiti život, ili da preživi napad sa minimalnim ozljedama, bez obzira na pozadinu napada – kriminalnu, nacionalnu ili drugu. Kako bi proširio svoju metodu, otvara dvije škole, jednu u Tel Avivu i drugu u Netaniji. Putuje i trenira po cijelom svijetu i Izraelu. Osobno nadzire i kontrolira tijek treninga. Na kraju, Imi, učitelj, borac i nadasve veliki čovjek, umire 9. januara 1998. godine, a pored njega je bio njegov najbolji učenik i nasljednik Eyal Yanilov.

Pojasevi Krav mage
Beli    
Žuti    
 
Narandžasti    
 
Zeleni    
 
Plavi    
 
Smeđi    
 
Crni    
 
 
 
 

Razvoj i modifikacija Krav Mage u moderno doba se nastavlja pod rukovodstvom Ejala Janilova, najbližeg Imijevog asistenta koji vodi Međunarodnu Krav Maga federaciju. KMG su priznale i podržale Izraelske Obrambene snage (IDF) i Sibata, a Krav Magu upotrebljavaju vojne snage, policijski odredi i tajne službe (CIA i FBI) iz cijeloga svijeta.

Glavni Krav maga instruktor u Srbiji je Jovan Manojlović, direktor i glavni instruktor srpskog KMG-a, instruktor Civilne, Vojne, Air Maršal i Policijske Krav Mage.

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi