Kraljevski univerzitet u Phnom Penhu

Kraljevski univerzitet u Phnom Penhu (kmerski: សាកលវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ; francuski: Université royale de Phnom Penh) je nacionalni univerzitet Kambodže čije se sjedište nalazi u glavnom gradu Phnom Penhu. Univerzitet je osnovan 1960. godine i danas je sa svojih oko 20,000 studenata najveći u zemlji. Kao najprestižnija institucija visokog brazovanja u Kambodži univerzitet organizira programe obrazovanja u svim glavnim naučnim oblastima. Škola stranih jezika u okviru univerziteta pruža najvišu razinu poduke stranih jezika u zemlji. Kraljevski univerzitet u Phnom Penhu u punopravnom je članstvu Mreže univerziteta zemalja ASEAN-a.

Kraljevski univerzitet u Phnom Penhu
សាកលវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ
Logo univerziteta
Historija
Moto (sh.)Obrazovanje, istraživanje i služenje društvu
Osnivanje13. januar 1960.
Generalno
Vrstanacionalni univerzitet
Administracija
RektorDr. Chet Chealy
Studenti
Broj studenata20.000
UdruženjaMreže univerziteta zemalja ASEAN-a

Asocijacija frankofonih univerziteta

Subregionalna akademska i istraživačka zajednica šireg Mekonga
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država
Bulevar Ruske Federacije
Phnom Penh
 Kambodža
Službene stranice
www.rupp.edu.kh

Istorija uredi

Kraljevski univerzitet u Phnom Penhu osnovan je kao Kraljevski kmerski univerzitet 1960. godine. U šezdesetima je univerzitet brzo rastao i otvarani su novi fakulteti potrebni rastućoj nacionalnoj ekonomiji. Veći dio predavanja održavan je u tim godinama na francuskom jeziku. Kampus je izgrađen u stilu neokmerske arhitekture koja kombinira tradicionalnu sa školom Bauhausa i evropskog postmodernizma. Nakon ukidanja monarhije i uspostave proameričkog desnog režima Kmerske Republike 1970. godine univerzitet je preimenovan u Univerzitet u Phnom Penhu.

Nakon uspostave Demokratske Kampućije 1975. godine u kojoj su na vlasti bili Crveni Kmeri univerzitet je zatvoren sve do kraja njihove vlasti 1979. godine, a profesori, studenti i ostali akademski obrazovani građani su progonjeni i ubijani. Dekan univerziteta je uhapšen, mučen i ubijen. Intelektualce su Crveni Kmeri držali "uprljanim" zapadnom kulturom, a samim time i reakcionarnom buržoaskom ideologijom zbog čega su protiv njih vršili progone u kojima je ubijena i velika većina profesora Kraljevskog univerziteta u Phnom Penhu. Nakon intervencije vojske Socijalističke Republike Vijetnam režim Crvenih Kmera oboren je sa vlasti 1979. godine. Velika većina preživjelih intelektualaca odlučila napustiti zemlju nakon što je vijetnamska intervencija dovela do otvaranja granica.

Nova Narodna Republika Kampućija, saveznica SSSR-a i Vijetnama, ali izolirana od Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, osnovana je na razvalinama Demokratske Kampućije i sa tih je startnih pozicija u situaciji međunarodne izolacije pokušala obnoviti rad univerziteta. 1980. Visoka škola normalka ponovo je započela sa radom podučavajući predominantno kolegije na francuskom jeziku. 1981. godine osnovana je i škola stranih jezika koja je inicijalno osposobljavala studente da postanu učitelji ruskog i vijetnamskog jezika. Cilj je bio da se preživjelim diplomcima osnovnih škola pruži određena razina višeg obrazovanja.

1988. Visoka škola normalka i škola stranih jezika objedinjene su u obnovljeni Univerzitet u Phnom Penhu, a 1996. godine, nakon obnove monarhije na osnovu čega su završeni sukobi i Kambodža je naširoko priznata, univerzitet je ponio i današnji naziv. 2001. godine na univerzitetu su organizirani prvi diplomski (master) studiji u domeni razvoja turizma.

Vanjske veze uredi