Kraljevski apartman (bend)

Kraljevski apartman je srpska hard rok, hevi metal grupa.

Kraljevski apartman
Podaci
MestoSrbija
Žanrhevi metal, hard rok
Aktivni period1995. -
Izdavačka kućaPGP RTS, Rock Express Records
Članovi
Nenad Vuković,
Miroslav Đorđević,
Bojan Antonijević,
Jovan Baranin,
Zoran Zdravković
Bivši članovi
Ivan Đerković
Marko Nikolić (muzičar)
Diskografija
Rocker
(2002.)
Ruka pravde
(2004.)
Čuvar tajni
(2008.)

Apartman 69Uredi

Istorija grupe počinje 1979. godine kada gitarista Zoran Zdravković, posle sviranja u grupama Exodus, Zvučni zid, Bicikl i Tvrdo srce i velike uši, osniva hard rok grupu Apartman 69. Grupa je snimila jedan album Seti se moje pesme 1983. godine. U postavi koja je snimila album su bili Dragan Blažić (vokal), Zoran Zdravković (gitara), Dejan Mihajlović (klavijature, prateći vokali), Milan Mastelica (bas-gitara, prateći vokali) i Jovan Simonović (bubnjevi). Jedna od postava grupe je uključivala i Zvonimira Đukića, današnjeg frontmena grupe Van Gog na ritam gitari i Vladu Dokića, bubnjara hard rok grupe Rok Mašina. Nakon izlaska albuma, usled velike ekspanzije novog talasa, Apartman 69 prestaje da postoji.

Kraljevski apartmanUredi

Trinaest godina kasnije Zdravković, uz podršku frontmena Riblje čorbe Bore Đorđevića, odlučuje da osnuje novu grupu zajedno sa Zoranom „Lotketom“ Lalovićem (pevač) kojoj su dali ime Kraljevski apartman. Prva postava grupe se sastojala od Lalovića (vokal), Zdravkovića (gitara), Zorana Rončevića (bubnjevi), Nebojše Čankovića (gitara) i Vladimira Rajčića (bas-gitara). Bubnjar Riblje čorbe Vicko Milatović je bio jedna od opcija za bas-gitaru u grupi, ali nije primljen. Ova postava je snimila album Long Live Rock 'n' Roll za Rock Express Records. Naslovna numera sa albuma je ujedno i obrada pesme grupe Rainbow koja se našla na albumu. Na albumu se nalazilo osam pesama, najznačajnije su „Mračan grad“, „Ne verujem u lažne anđele“, „Misterija“ i „Oprosti mi“. Video-spot je snimljen za pesmu „Misterija“. Zoran Zdravković je napisao većinu tesktova i muzike za ovaj album. Grupa je u ovom periodu nastupala kao podrška Ribljoj čorbi na turnejama, i prezentovala ovaj album publici u Srbiji.

1999. godine Rončević napušta grupu, a na njegovo mesto dolazi Srđan Duždević i umesto Nebojše Čankovića u grupu dolazi novi ritam gitarista Miroslav Šen pored basiste Igora Čačije(Rock Univerzum,Dehumanizer) koji je u grupi od 1998. Ova postava je snimila drugi album pod nazivom "Izgubljen u vremenu" koji izlazi 2000. godine. Zvuk na ovom albumu je dosta tvrđi a glavni hitovi su „Izgubljen u vremenu“, „Slomljeno srce“, „Nikad se ne predajem“, „Ne traži đavola“ i „Posle oluje (javi se...)". Na albumu se takođe nalazila obrada Juraja Hip klasika "Lady in Black", pod nazivom „Slike“. Verzija sa komapkt-diska je uključivala i pesme sa albuma Long Live Rock 'n' Roll kao bonus pesme. Sve pesme na ovom albumu je napisao Zdravković osim „Znak zveri“ koju je napisao Vicko Milatović. Video-spot je snimljen za pesmu „Posle oluje“.

2002. godine posle pojavljivanja grupe na Hard 'n' Heavy festivalu kao vodeće grupe festivala, i posle pojavljivanja na dosta drugih festivala i koncerata, grupa ulazi u studio Paradoks da snimi demo za predstojeći album. Za vreme snimanja trećeg albuma, grupa je promenila postavu jer su Šen, Duždević i Čačija napustili grupu. Nova postava je uključivala bubnjara Zorana Rončevića koji je sa njima snimio prvi album grupe, bas-gitaristu Marka Nikolića (koji je prethodno svirao sa Vatrenim poljupcem) i Dejana Đorđevića na klavijaturama. Na albumu Rocker (izašao 2002. godine za Rock Express Records), grupa je dodala klavijature na svoj zvuk i ostavila samo jednu gitaru čineći zvuk grupe melodičnijim. Sa albuma su se izdvojili hitovi „Ranjena zver“ (snimljen i spot za ovu pesmu) i "Rocker", balade „Za ljubav ne treba da moliš“ i „Dama iz kraljevskog apartmana“, koja je postala pesma za publiku na njihovim koncertima, kao i pesma „U lavirintu sedam greha“ koja je bila deo muzike rađene za film Lavirint (bonus pesma na kompakt-disk izdanju). Na albumu se nalazi i pesma "Niemandsland" sa tekstom na nemačkom jeziku koju je otpevao Zoran Zdravković. Sve stihove sa ovog albuma je napisao Zdravković. Posle uspeha sa albumom Rocker, grupa je postala dosta poznata u Rusiji, Danskoj, Holandiji i ovaj album je distribuiran u preko dvadeset zamalja sveta preko Japana, Rusije do Meksika.

Prvi put tokom istorije grupe, ista postava je snimila dva albuma. Ruka pravde, četvrti studijski album, je izašao 2004. godine. Ovog puta je album izašao za PGP-RTS (istu produkcijsku kuću koja ih je odbila sedam godina ranije). Ovaj album je, kako od strane slušalaca tako i od strane kritike, smatran kao njihov najbolji rad. Pesme „Ruka pravde“, „Dao sam sve od sebe“, „Izaberi jedan put“ i balade „Sve u svoje vreme“ i „Sve su noći iste“ su postale najpoznatije. Grupa je predstavila album na turneji sa beogradskim Radijom 202 tokom koncerata sa Hitom 202. Grupa je svirala kao podrška Dip perplu na koncertu u Beogradu 2004. godine.

2005. godine, grupa je ušla u prvu deceniju postojanja i za 10. rođendan su najavili snimanje živog albuma i DVD-a. DVD je uživo snimljen u beogradskom SKC-u i izdat pod naslovom 10 Godina sa vama - Live SKC. Ovaj DVD takođe uključuje i intervjue sa članovima grupe i ostalima koji su povezani sa radom grupe kao i video-spotove za pesme „Ruka pravde“, „Ranjena zver“ i „Misterija“. Audio-snimci sa ovog DVD-a su kasnije izašli kao album uživo Best Of Live (1995 - 2005). Nakon izlaska ovog albuma, grupa je održala dosta koncerata kao što je bila podrška Vajtsnejku na beogradskom Tašmajdanu. Ovo je takođe bio poslednji koncert na kojem je svirao klavijaturista Dejan Đorđević. Uz odlazak Đorđevića, grupu je takođe napusto i Zoran Rončević. Rončević je zamenjen Zoranom Radovanovićem koji je ranije svirao sa Generacijom 5. Jedno vreme grupa je svirala kao četvoročlana sve dok u nju nije došao Miloš Nikolić, brat Marka Nikolića, kao ritam gitarista. Ova postava je počela da piše materijal za naredni album. Jedna od pesama, „Čuvar tajni“, se pojavila na radio-stanicama kao promotivna pesma za predstojeći album. 17. avgusta 2007. godine grupa je svirala na beogradskom Beerfest-u što je ujedno i bio poslednji nastup pevača Zorana Lalovića pre nego što je napustio grupu. Njegova zamena je bio frontmen grupe Which 1 Ivan „Đera“ Đerković.

Prvi i jedini album sa Đerkovićem na vokalu, Čuvar tajni je izašao za PGP RTS 2008. godine. Na albumu se nalazi 9 novih pesama kao i prerađena verzija pesme „Jesen“, koja se originalno nalazi na drugom albumu grupe. Video-spot je snimljen za pesmu „Čarobni štap“.

Lalović je oformio sopstvenu grupu koja je mesecima nastupala kao bezimeni bend, dok nije dobila ime Lotke i Lavirint, i izvodila je pesme Kraljevskog apartmana. Jedno kratko vreme Rončević je bio bubanjar grupe Lotke i Lavirint. Nakon nekoliko promotivnih koncerata za novi album, u septembru 2008. godine grupu napušta i Marko Nikolić na čije mesto dolazi bas-gitarista Rade Marić koji je ranije svirao sa Divljim Kestenom i Divljim Anđelima, a u isto vreme u grupu se vraća Zoran Lalović umesto Đerkovića. Početkom 2010. godine bend napušta gitarista Marko Nikolić, a u isto vreme dolazi klavijaturista Slobodan Sloba Ignjatović. Tokom 2010. i 2011. godine, grupa je snimila još jedan singl i dve pesme Magija (posvećena preminulom osnivaču hevi metal stila Roni Džejms Diu) i Dodaj gas (bajkerska himna), koje su se našle na novom albumu Igre bez pravila. Album je izašao 2. novembra 2012., a produkciju je radio Lotke. Sredinom 2014. godine Zoran Lalović Lotke je oboleo od raka bubrega, koji je ubrzo metastazirao na pluća. Uprkos hemioterapiji nastupao je na svirkama i koncertima uz pomoć pevača [[Dejan Antića u beogradskom klubu Danguba 12. oktobra 2014.[1], a njegov poslednji nastup, bio je na beogradskom Trgu republike za doček nove 2015. godine[2] 3. marta u klubu Fest u Zemunu i 10. marta u klubu Danguba su održana dva humanitarna koncerta za pomoć Lotketu u borbi sa teškom bolešću na kome su nastupili poznati bendovi i muzičari među kojima su Dado Topić, Đorđe David i mnogi drugi[3] Uprkos silnoj borbi sa teškom bolešću, Lotke je preminuo 3. maja 2015. godine u 66. godini[4]

Grupa krajem 2015, godine, sa novim članovima izbacuje singl „Lud sam za tobom“ koji ujedno i najavljuje rad na novom materijalu za sedmi po redu studijski album.

DiskografijaUredi

kao Apartman 69Uredi

kao Kraljevski apartmanUredi

Studijski albumiUredi

Albumi uživoUredi

Video albumiUredi

  • 10 godina sa vama - Live SKC (2005)

ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi