Domena Soissons

(Preusmjereno sa stranice Kraljevina Soissons)

Domena Soissons, također poznata i kao Galo-Rimska Domena (francuski: Domaine gallo-romain, Kraljevina Soissons, Egidijevo Kraljevstvo ili Sijagrijevo Kraljevstvo je naziv koji razni historičari koriste za galorimsku državu koja je postojala na području današnje sjeverne Francuske od 461. do 486. godine i koja se smatra posljednjim državnopravnim ostatkom Zapadnog Rimskog Carstva.

Domena Soissons godine 486.

Početkom 5. vijeka je za vrijeme Velike seobe naroda i poslije kolapsa dotadašnjeg limesa tadašnja rimska Galija postala odredištem migracije brojnih germanskih naroda koji su se naselili na njenom području, formalno kao federati (savezničke trupe) Carstva koje je u nekoliko decenija izgubilo svoj autoritet i moć. Jedno od područja koje se uspjelo othrvati tim procesima bio je pojas između rijeke Somme na sjeveru i rijeke Loare na jugu i gdje su Galorimljani uspjeli očuvati svoj način života i političku organizaciju.

Godine 461. je tim područjem kao magister militum upravljao rimski general Egidije. Kada je iste godine zapadnorimski car Majorijan ubijen od strane generala i de facto gospodara Carstva Ricimera, a Egidije je njemu i novom nezakonitom caru Libije Severu otkazao poslušnost. Ricimer, međutim, nije reagirao jer su u međuvremenu Burgundi zauzeli dolinu Rhone stvorivši tako svojevrsnu tampon-zonu između Ricimeru vjernih područja u Italiji i na mediteranskoj obali Galije. Egidije je, pak, sklopio savez sa Francima na sjeveru te uz njihovu pomoć uspješno suzbio napade Vizigotskog Kraljevstva s područja južno od Loare. Godine 464/5. je umro u misterioznim okolnostima, a nakon comesa Pavla ga je naslijedio sin Sijagrije.

Sijagrijeva tvorevina je uspjela opstati sljedeće tri decenije, pri čemu je nadživjela i Zapadno Carstvo, koje je prestalo postojati 476/480. Nakon bezuspješnih pokušaja stupanja u kontakt sa istočnorimskim carem Zenonom je bila de facto samostalna država, iako je Sijagrije inzistirao da nije car, odnosno da vlada tek jednom provincijom. Za sebe je uzeo naziv dux (vojvoda), ali su njegovi germanski susjedi za njega koristili titulu "kralj Rimljana".

Godine 481/82. je nakon smrti franačkog kralja Hilderika I prijestolje preuzeo njegov agresivni sin Klodvig I koji je upravo u Sijagrijevoj državi vidio najizgledniju metu franačke ekspanzije. Započeo je rat završen bitkom kod Soissonsa u kojoj je Sijagrije poražen, a njegova država nestala, odnosno anektirana Franačkom Kraljevstvu.

Vanjske veze uredi