Kraljeva Sutjeska

Kraljevska Sutjeska je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Kakanj koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 852 stanovnika.[1]

Kraljevska Sutjeska

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Opština/Općina Kakanj
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 852
Geografija
Koordinate 44°07′08″N 18°11′56″E / 44.1189°N 18.1989°E / 44.1189; 18.1989
Kraljevska Sutjeska na mapi Bosne i Hercegovine
Kraljevska Sutjeska
Kraljevska Sutjeska
Kraljevska Sutjeska (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 44° 07′ 08" SGŠ, 18° 11′ 56" IGD

Kraljeva Sutjeska zajedno sa tvrđavom Bobovac je bila sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića Tomaša i Tvrtka.

Geografija uredi

 
Rijeka Trstionica

Kraljeva Sutjeska udaljena je od Kaknja 12 km, idući prema sjeveroistoku. Naselje se nalazi u elipsastoj kotlini koju je formirala riječica Trstionica. Zato je mjesto i dobilo naziv sutjeska.

Istorija uredi

 
Franjevački samostan

Kraljeva Sutjeska je zajedno sa tvrđavom Bobovac bila sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka.

Bosna je u XIV i XV vijeku doživjela snažan kulturni uspon, a njen centar je bio u Bobovcu i u Kraljevoj Sutjesci. Iz pisanih tragova iz XIV vijeka saznajemo da je Sutjeska bila tada već formirano naselje gradskog tipa i da je bila u izvjesnom smislu predgrađe Bobovca. Prije nego što je Austrija u svojim dokumentima dala ime mjestu Kraljeva Sutjeska, u XIV vijeku susreće se naziv Curia bani, što se prevodi kao Banski dvor. Naime, prije krunisanja kralja Tvrtka (1377), bosanskom državom su vladali banovi (Kulin, Prijezda, Stefan Kotromanić).

Danas je ovo naselje najpoznatije po franjevačkom manastiru i Dusper kući, najstarijoj kući u Srednjoj Bosni (rani 18. vek).

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Muslimani 45
Hrvati 752
Srbi 2
Jugosloveni 29
ostali 24
Ukupno 852

Privreda uredi

Kultura uredi

Ovo naselje je najpoznatije po franjevačkom samostanu. Osim samostana ovdje se nalazi i Dusper kuća, najstarija kuća u centralnoj Bosni, a potiče iz ranog 18. vijeka. Kuća je nacionalni spomenik i nalazi se pod zaštitom države. Restauracija još uvijek nije izvršena ali je kuća ipak otvorena za javnost i predstavlja izvanredan primjer autentične bosanske arhitekture. Osim ove kuće na ulazu u selo nalazi se jedna od najstarijih bosanskohercegovačkih džamija koja je po predanju sagrađena za samo nekoliko dana i nakon toga nikad više nije bila popravljana i održavana.[2]

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2017-10-23. Pristupljeno 2009-04-18. 

Vanjske veze uredi