Kralj Wuling od Zhaoa

Kralj Wuling od Zhaoa (tradicionalni kineski: 趙武靈王, pojednostavljeni kineski: 赵武灵王) (? - 295. pne., vladao 325. pne. - 299. pne.) bio je vladar kineske države Zhao u periodu Zaraćenih država. Vladavina mu je ostala upamćena po nizu vojnih reformi poznatih po nazivu "Nošenje barbarske uniforme i korištenje konjice u bitkama" (pojednostavljeni kineski: 胡服骑射, tradicionalni kineski: 胡服騎射), a koja je značajno ojačala njegovu državu.

Kralj Wuling od Zhaoa

Vjeruje se kako je bio sin Zhao Suhoua (Markiz Su od Zhaoa, pojednostavljeni kineski: 赵肃侯). Na prijestolje je stupio godine 325. pne. kada su njegovu državu stalno napadali i uznemiravali barbarski narodi - Istočni Hu (pojednostavljeni kineski: 东胡), Linhu (林胡), Liufan (pojednostavljeni kineski: 楼烦) i Xiongnu. Nastojeći otkloniti tu prijetnju, Wuling je godine 307. pne. odlučio prilagoditi njihovom načinu ratovanja, i to tako što je ne samo vojnike, nego i oficire, tjerao da umjesto raskošnih odijela koja su naglašavala njihov status, nose uniforme koje je koristio narod Hu. Mnogi velikodostojnici, kao Gospodar Cheng (公子成) su se tome protivili, ali je Wuling slomio njihov otpor tako što je sam nosio uniformu Hu na dvoru.

Wulingove su reforme počele davati ploda te je tako već iste godine napao barbarsku državu Zhongshan i osvojio nekoliko njenih gradova. Sljedeče godine je poduzeo pohod na sjever, nakon čega su se kraljevi Linhua i Liufanga predali Zhaou. Godine 305. pne. je ponovno vodio uspješni pohod na Zhongshan. Godine 304. pne. poduzet je pohod prema gornjem toku Žute rijeke te su pokoreni barbarski narodi Hezhongsi (河宗氏) i You (休).

Na samom vrhuncu moći, Wuling je odlučio abdicirati te je prijestolje prepustio mlađem sinu Zhao Heu, koji je tako postao Kralj Weiwen od Zhaoa. Wuling je preuzeo titulu "Gospodar Otac" (主父) i počeo tajno putovati po susjednim državama, uključujući Qin.

Godine 295. pne. Wulingov stariji sin Zhao Zhang se pobunio protiv brata, ali je poražen. Sklonio se u očevu palaču u Shaoyuu, ali su ga kraljevi velikodostojnici opkolili i zabranili da im se donosi hrana i voda. Wuling je u očaju ubio sina i njegov leš bacio izvan zidina palače, ali je blokada ostala sve dok tri mjeseca kasnije bivši kralj nije umro od gladi.

Literatura uredi

  • Zhanguoshi (History of the Warring Kingdoms), Yang Huan, Commercial Press. ISBN 957-05-1416-7