Hrišćansko-demokratska unija (njemački, Christlich-Demokratische Union, CDU) je konzervativna politička stranka desnog centra u Njemačkoj.

Ne postoji u Bavarskoj, gdje umjesto nje djeluje sestrinska stranka CSU, iako obje stranke čine zajedničku parlamentarnu frakciju u Bundestagu zvanu Unija.

Ideološki je bliska Rimokatoličkoj crkvi, mada se njene pristaše u manjoj mjeri mogu naći u protestanstkom dijelu Njemačke. Zalaže se konzervativnu politiku u društvenim pitanjima, i u nešto malo manjoj mjeri, oblasti ekonomije.

CDU je od kraja drugog svjetskog rata do 1969. godine bila na vlasti u zapadnom dijelu Njemačke kada je pod njenom vlašću sprovedeno Njemačko privredno čudo. Ponovno je na vlast došla 1982. godine i pod njenom vlašću je provedeno ponovno ujedinjenje Njemačke 1990. godine.

Vlast je izgubila 1998. godine, da bi na izborima 2005. godine osvojila najveći broj mandata, ali ne dovoljno da sama sastavi vladu. Nakon višetjednih pregovora je tzv. velika koalicija sa socijaldemokratskom strankom SPD, a novi kancelar postala CDU-ova Angela Merkel.

2009. CDU je na izborima pobedila i formirala vladu sa liberalima iz FDP-a a za kancelara je potvrđena Angela Merkel.