Krčevine (Šipovo)


Koordinate: 44° 15′ 18" SGŠ, 17° 07′ 25" IGD
Krčevine je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Šipovo koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 160 stanovnika.[1]

Krčevine
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Šipovo
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 160
Geografija
Koordinate 44°15′18″N 17°07′25″E / 44.2550°N 17.1236°E / 44.2550; 17.1236
Krčevine na mapi Bosne i Hercegovine
Krčevine
Krčevine
Krčevine (Bosne i Hercegovine)
Ostali podaci
Pozivni broj 050

Geografija uredi

Istorija uredi

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Srbi 156
Muslimani 0
Hrvati 1
Jugosloveni 0
ostali 3
Ukupno 160

Privreda uredi

Krčevine je brdsko planinsko područje koje obiluje sa pašnjacima i šumom pretežno crnogoričnom. Zbog velikih površina pašnjaka se ova pokrajina odlikuje - ponosi s stočarstvom. Zemljoradnja je razvijena samo u mjeri, da omoguči preživljanje svojim žiteljima dok za promet ali izvoz proizvoda nema. Zadnje vreme se posebno bilježi porast uzgoja voća posebno šljive, koja ovdje uspjeva dobro. Domačini su poznati po proizvodnji a i po pijenju Rakije. Poseban značaj ovoj pokrajini daje kvalitet samostalnih izvora pitke vode, koje ovaj kraj, pogotovo u svom donjem delu (krčevine donje), ima u izobilju. Kvaliteteta vode nije posebono ispitana a izvedene analize su pokazale, da je voda dobijena iz utrobe krčevinskih brda jedna najboljih voda. Iz krčevinskog izvora se pitnom vodom snabdeva dobar del opštine Šipovo. Poseban osječaj je kada se pije ova voda kažu svi, koji dođu sa strane i proobaju ovu vodu. Tekuća voda se nalazi samo u jednom slivu i taj protiče kroz Krčevine donje a uliva se u rijeku Janj. Ovaj potok nema posebnog izvora nego predstavlja sliv sa večega područja. Za to je u ljetnim sušama u gornjem toku brez vode. U taj mali potok zaluta po koja pastrmka iz Janja pa ju snalažljivi žitelji ulove. Međutim izvori u okolnim brdima so stalnoga kapaciteteta i daju jdnake količine vode ljeti i zimi i u vreme kada ima i kada nema padavina.

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze uredi