Kotono Mitsuishi

Kotono Mitsuishi (三石 琴乃; Mitsuishi Kotono, Tokio, 8. 12. 1967.) je japanski seiyuu, tj. sinkronizacijska glumica koja posuđuje glas u animeima. Najpoznatija je po anime serijama Sailor Moon i Shin Seiki Evangelion.

Kotono Mitsuishi
seiyuu
Biografske informacije
Rođenje三石琴乃
8. 12. 1967. (1967-12-08) (dob: 56)
Tokio
Profesionalne informacije
Zanimanjeseiyuu

Mlade godine uredi

Mitsuishi je rođena 1967. u Tokiju. Završila je srednju školu 1986. te se upisala na Katsuta Seiyuu Academy. Dok je pohađala akademiju, počeka je raditi honorarne poslove kao djevojka u dizalu u Sunshine 60 zgradi. Kasnije je pronašla poziciju kao uredska žena, ali je bila prisiljena dati otkaz zbog toga što je uzimala previše slobodnog vremena.

Karijera uredi

1989. je, sa 22 godine, debitirala kao seiyuu u anime OVA seriji Ace o Nerae! Final Stage. Postigla je slavu tri godine kasnije kada je dobila glavnu ulogu u anime seriji Sailor Moon, a i ostala je zapažena kao glas Misato Katsuragi u Shin Seiki Evangelion iz 1995. S vremenom je postala jedna od najutjecajnijih osoba u tom poslu, a animirana adaptacija Ebichu je uglavnom producirana jer joj se jako svidjela manga. Zaposlena je od tvrtke Arts Vision. Radila je povremeno i na radiju te je objavila i par solo albuma, čime je paralelno pokrenula i glazbenu karijeru.

Mitsuishi je udata i ima jednu kćerku.

Zanimljivosti uredi

  • Povremeno vozi Yamaha FZ250 Phaser motocikl.
  • Visoka je 160 cm i ima 46 kilograma.
  • Članica je sljedećih grupa: Peach Hips, Hummingbird (prvi nastup te grupe bio je u kolovozu 1995. na Shibuya Koukaidou) i Angels.

Izabrana filmografija uredi

Anime uredi

Vanjske veze uredi