Kosovo: Can You Imagine?

(Preusmjereno sa stranice Kosovo: Možete li zamisliti?)

Kosovo: Možete li zamisliti? (Engleski: Kosovo: Can You Imagine?) je kanadski dokumentarni film iz 2009. godine u režiji Borisa Malagurskog[1] o Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji i o manjku ljudskih prava koje imaju danas, u 21. veku.

Kosovo: Can You Imagine?
Zvanični poster
RežijaBoris Malagurski
UlogeLewis MacKenzie
Scott Taylor
James Byron Bissett
Michel Chossudovsky
MuzikaFilip Borac
Mihaela Cristina Istrate
Kevin Macleod
Boris Malagurski
MontažaBoris Malagurski
Datum(i) premijere
15. 3. 2009 (2009-03-15)
Trajanje30 min.
Zemlja Kanada
JezikEngleski
Srpski

Film, koji opisuje stanje na Kosmetu nakon preuzimanja administracije nad pokrajinom od strane Ujedinjenih Nacija (kao rezultat NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine), pokazuje sasvim drugačiju sliku o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini od one koja se može videti u zapadnim medijima. Nakon kosovskog rata, hiljade Srba su etnički očišćeni sa Kosmeta, ili kidnapovani i ubijeni. Veliki broj njihovih kuća, kulturnih i verskih spomenika je spaljen i uništen.

Prema navodima filma, Većina kosovskih Srba su raseljeni, uglavnom koncentrisani u enklavama gde neki žive unutar kontejnerskih kampova na Kosmetu, u getima.[2] Dokumentarni film prati priče više Srba koji su žrtve nacionalističke i iredentističke ideologije koja ima za cilj stvaranje Velike Albanije.

O filmu uredi

Ostvarenje ovog ambicioznog projekta ne bi bilo moguće bez ogromne pomoći kanadskog novinara Skota Tejlora, Princeze Linde Karađorđević, irske diplomate Meri Volš i sada bivšeg zvaničnika UNMIK-a Džona Hatorna. “Srbi na Kosovu nemaju osnovna ljudska prava. Bićete šokirani da saznate sa kakvim strahotama se suočavaju svaki dan”, rekao je režiser ovog filma Boris Malagurski na premijeri filma u okviru "BC Days" dokumentarnog filmskog festivala u Vankuveru, gde je osvojio nagradu “Najbolji film”. Film je takođe dobitnik “Srebrne Palme” na Međunarodnom filmskom festivalu u Meksiku, a uvršten je i u zvaničnu selekciju BridžFest 2009 Međunarodnog filmskom festivala u Istočnom Sarajevu.[3]

Skot Tejlor, kanadski novinar i vojni ekspert, rekao je sledeće o filmu:[4]

Na žalost onih koji su tamo, odgovor na pitanje koje naslov ovog dokumentarnog filma postavlja je odjekujuće DA. S obzirom da sam isti teren prošao i da sam svedok istih događaja poslednjih decenija, mogu da potvrdim tačnost ovog filma. Kao mladi režiser srpskog porekla, Boris Malagurski je preuzeo na sebe veliki rizik i pokazao ogromnu hrabrost da ostvari ovaj projekat. Zaslužuje svaku pohvalu za trud.

Džejms Bajron Biset, bivši kanadski diplomata i ambasador Kanade u Jugoslaviji, o ovom filmu:[4]

"Kosovo: Možete li zamisliti?" grafički pokazuje rezultate "humanitarne" intervencije NATO pakta na Kosovu. Geti usred Evrope u 21. veku! Film pokazuje zbog čega moramo biti pažljivi kada dajemo sebi za pravo da "zaštitimo druge", i ostale uzrečice koje imaju dobru nameru, ali učine više zla nego dobrog.

Nagrade uredi

Izvori uredi

  1. Kosovo: Can You Imagine? IMDb Title Page
  2. „Interview with Vancouver movie režijaBoris Malagurski: “People have to liberate themselves from burdens of history””. East of Main. 13. 01. 2009.. Pristupljeno 04. 03. 2009. 
  3. „Film o ljudskim pravima Srba na Kosmetu!”. Novinar. 11. 05. 2009.. Pristupljeno 11. 05. 2009. 
  4. 4,0 4,1 „About "Kosovo: Can You Imagine?"”. Arhivirano iz originala na datum 2009-03-05. Pristupljeno 2009-05-14. 
  5. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-15. Pristupljeno 2009-05-14. 
  6. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2018-10-26. Pristupljeno 2014-04-05. 
  7. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-03. Pristupljeno 2009-05-14. 

Eksterni linkovi uredi