Kosorići je naselje u opštini Šavnik u Crnoj Gori.

Timar
Osnovni podaci
Opština Šavnik
Stanovništvo
Geografija
Ostali podaci
Pozivni broj 040
Registarska oznaka ŠA

Istorija uredi

Selo datira iz srednjeg vijeka, što potvrđuje i seoska Crkva posvećena Svetom Nikoli koja je sagrađena u tom dobu. Bratstvo Kosorići je u bliskom srodstvu sa Cerovićima, Vulovićima i Đurđićima ( po narodnom predanju od četiri brata ) i oni su jedni od rodonačelnika drobnjačkog plemena. Iz tog sela potiču devet vojvoda, od kojih su najznačajniji vojvoda Ilija Kosorić I, vojvoda Ilija Kosorić II i Otaš Kosorić. Vojvoda Otaš Kosorić je zakratko oslobodio Nikšić od Turaka u 18 vijeku. Žena vojvode Ilije Kosorića II , Anđelija je osvetivši muža, ubila pljevaljskog pašu Selmanovića na Jezerima kod Žabljaka i to mjesto se naziva Pašina Voda. Milija Srdanović, sin Srdana Kosorića, po kome ogranak Kosorića i uzima prezime Srdanović, je bio jedan od glavnih organizotora ubistva Smail-age Čengića na Mljetičku 1840 godine.

Crkva u Kosorićima je nakon razure od strane paše Miljevine 1809 godine, obnovljena 1869 godine trudom Filipa Srdanovića i njegove braće, što svjedoči i natpis iznad ulaznih vrata u crkvu.

Kosorići i Srdanovići su opjevani u brojnim narodnim epskim pjesmama, kao jedna od značajnijih porodica u Srpstvu.O njima su pjevali i pisali između ostalih Kralj Nikola, Jovan Sundečić, Andrija Luburić, Hadži Radovan Bećirović Trebješki.

Za zasluge u odbrani Srpstva je više njih odlikovano Medaljom Obilića.

U Drugom svjetskom ratu, Srdanovići su se u potpunosti priključili partizanskom pokretu gdje su se junaštvu istakli i ostavili kosti širom bivše Jugoslavije ( Jagoš, Ilija, Sulumija, Aleksa i ostali vitezovi ). Narodni heroji Pero i Svetozar Kosorić,rođeni u Sokocu i Han Pijesku na Romanijskoj regiji. Svetozar je herojski poginuo na početku rata u borbi protiv nijemaca i ustaša. Pero Kosorić je bio istaknuti komandant partizanskih jedinica NOVJ a poslije rata komandant armije i pomoćnik SSNO. Umro je kao aktivni oficir u činu general-pukovnik. Ostaće i zapamćeni kao istaknuti i čestiti plemenici Jovan Ljubisavljev, Jovan Rodov, Živko Karov, Mijailo Tripkov i ostali.

Selo je trenutno, skoro bez stanovnika. Jedino boravi Nikola Srdanović, praunuk Živka Karova.