Kosidba na Kupresu

Kosidba na Kupresu ili Štrljanica (što je lokalni naziv za običaj) je godišnje natjecanje u kosidbi koje se održava u julu na specifičnoj livadi Štrljanica, najnižem dijelu Kupreškog polja, Kupres, Bosna i Hercegovina. Predpostavlja se da se održava još od 1687. godine.[1]. Slobodno sudjeluju sve etničke i vjerske skupine i pojedinci na Kupresu, s tim da se običaj smatra temeljom kulturnog identiteta kraja, bez obzira na porijeklo ljudi. Za čuvanje tradicije najzaslužniji su sami učesnici i Udruženje kosača Kupres.

Kosidba na Kupresu

Nematerijalna svjetska baština
Kosidba na Kupresu
Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina
Regija: Evropa
Godina upisa: 2020.
ID: 01512
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Dani Kosidbe na Kupresu su tradicionalna kupreška manifestacija u prvoj sedmici jula mjeseca. Osim u košnji, održava se takmičenje i u bacanju kamena s ramena, utrkama konja, skoku u dalj, povlačenju konopa i ostalim tradicionalnim sportovima. U sklopu Dana kosidbe održava se i Međunarodni festival folklora koji redovno posjećuju folklorne grupe iz cijele regije.[2]

Košenje trave na toj visini zahtijeva snagu i posebnu tehniku. Natjecanje uključuje ručno košenje trave kosom, a ocjenjuje se prema vremenu, trudu i količini pokošene trave. Priznata su tri najbolja kosca, a glavni kosac (kosbaša, kolibaša) tretira se kao voditelj koji osigurava uspješnu košnju svih polja za prikupljanje sijena za stoku. Na Kupresu je biti kosbaša bila najveća čast i ugled, sve do polovine 20. stoljeća, pa i još neko vrijeme. Sijeno je bilo neophodno za prehranu stoke u dugim i surovim kupreškim zimama, pa je koševina i spremanje sijena bila najznačajnija i za opstanak presudna aktivnost.

Muškarci, počevši od osamnaeste godine, tradicionalno su natjecatelji, a tradicija se unutar porodice prenosi s oca na sina. Žene grabljaju travu i pripremaju hranu za goste. Ostali elementi povezani s natjecanjem su narodne nošnje, kovanje kosa i priprema stoke za natjecanje.

Na 15. zasjedanju Međuvladine komisije za očuvanje nematerijalne baštine 2020. godine (15.COM), zahvaljujući svojim karakteristikama i specifičnostima, Kosidba na Kupresu je upisana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne svjetske baštine kao četvrta na toj listi.[3]

Reference uredi

 
Kosidba na Kupresu