Koronelizam (portugalski: Coronelismo) je bio sustav političke mašinerije u Brazilu tokom perioda Prve Republike. Znan još i kao "vladavina koronela", termin danas označava klasični šefovski sustav u sklopu kojeg je kontrola nad patronažom bila centralizirana u rukama lokalnih oligarha znanih kao koroneli, koji bi davali usluge za lojalnost.

Politička mašinerija koja je poticala sustav zaštitnik-štićenik omogućila je agrarnim oligarsima, posebice bogatim plantažerima kave u državi São Paulo, iskorištavanje centralnih organa za vlastitu korist, posebice slabe centralne vlasti koja je postepeno emanirala svoju moć prema agrarnim oligarhijama.

Rast industrije i trgovine je kroz vrijeme toliko ojačao države São Paulo (čiji je dominantni proizvod bila kava) i Minas Gerais (čiji je dominantni proizvod bilo mlijeko i njegovi derivati) da su one potpuno dominirale državnom politikom, koja je zbog tog obilježja dobila naziv café com leite. Pod Getúliom Vargasom, Brazil se postepeno kretao prema centraliziranoj državi te je, koristeći metode poput općeg prava glasa i tajnog glasovanja, postepeno rušio sustav koronelizma. Ipak, utjecaj café com leite politike vidljiv je i danas.