Kornelije Kovač

Kornelije Kovač je rođen 1. januara 1942. godine u Nišu. Kornelije je poznati srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Njegov otac je bio violinista, a majka pevačica u horu opere. Brat, Mihajlo Kovač, se takođe bavio muzikom kao pevač, ali se kasnije opredelio za novinarstvo i politiku.

Kornelije "Bata" Kovač
Lični podaci
Ime po rođenjuKovács Kornél
Datum rođenja1. 1. 1942. (1942-01-01) (dob: 82)
Niš, Nedićeva Srbija
Zanimanjemuzičar, tekstopisac, kompozitor, producent
Muzički rad
ŽanrRock, pop rock, folk rock, progressive rock, symphonic rock
Instrumentklavijature, orgulje, klavir
Diskografska kućaPGP-RTB, Casa Ricordi, Philips Records, Jugoton, Komuna Belgrade, PGP RTS, ITMM

Početak karijere uredi

Svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru je započeo 1961 godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, Muzička akademija u Sarajevu, Kornelije je: kompozitor, pijanista, producent i aranžer. U 1961. godini, on je osnovao svoj prvi bend BKB, koji je u to vreme postao poštovan džez trio. 1963. godine su učestvovali u Ju džez festivalu, koji je bio održan u Bledu u Sloveniji. Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem pop bendu, Indeksima. Sa njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji.

Indeksi uredi

Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine, i sa njima već sledeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indekse Kovač je napisao pesme "Boj na Mišaru" i "Ako jednom budeš sama". Radeći sa Indeksima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku da se preseli u Beograd i pokuša nešto svoje. U Sarajevu, 1967. ,na prvom "plej bek" festivalu "Vaš šlager sezone" osvaja prvo mesto sa pesmom "Moj profesor"

Korni grupa uredi

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

Samostalna karijera uredi

Prvih godina posle Korni grupe Kovačove kompozicije snimaju Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković, Lepa Brena. Krajem 1977. godine planirao je osnivanje jugoslovenske supergrupe K2 koju je trebalo da čine: Josip Boček, Dado Topić, Slobodan Marković, Čarli Novak i Ratko Divjak. 1979. godine Kornelije se preselio u Englesku gde je učestvovao u mnogim muzičkim projektima. Neki od muzičara sa kojima je Kornelije sarađivao su:

Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju. Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u: Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj... Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž. Od 1979. godine, Kornelije Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer. Kornelije ima tri ćerke, Aleksandru, Kristinu i Anju[1]. Aleksandra i Kristina se bave muzikom i imaju značajnog uspeha u tome.

Diskografija uredi

Singlovi uredi

  • Severni vetar/Okean (PGP RTB, 1975)
  • Panorama/Aleksandra (PGP RTB, 1978)
  • Kvar/Žena (PGP RTB, 1979)


Albumi uredi

  • Između svetlosti i tame (PGP RTB, 1977)
  • Why (PGP RTB, 1980)
  • Iz drugog filma (PGP RTB, 1982 - filmska muzika)
  • The Sampled Moonlight (PGP RTB-Komuna, 1986)
  • Balkan (Ariola, 1993)
  • Kornell Kovach (ITMM, 1994)
  • Moja generacija (PGP RTS, 1996)

Reference uredi

^ Sarajevo sam obožavao, Terazije su me ipak vukle , Blic Onlajn, 15. april 2007.

Literatura uredi

Petar Janjatović: "Ilustrovana YU Rock enciklopedija" (Beograd, 1998.)

Vidi još uredi


Vanjske veze uredi