Korisnik:Zblace/Ukratko o prenosima sa HR-BS-SR na SH Wiki

Ukratko o prenosima sadržaja sa HR, BS i SR Wikipedija na SH ...

Kontekst uredi

Budući da je tekstualni sadržaj na Wikipedijama pod harmoniziranim slobodnim i otvorenim licencama, dozvoljeno je slobodno korištenje između različitih instanci, s time da se u sažetku izmjene navede da je članak preuzet i sa koje Wikipedije. Situacija sa medijskim sadržajima je malo kompliciranija zbog raznorodnosti licenci i iznimnih dopuštenja...

SH Wikipedija se nerijetko spominje kao manje aktivna u razvoju orginalnih sadržaja od ostalih jer se veliki sadržaja razvio na HR, BS i SR Wikipedijama pa je prenešen na SH. To je istina, no i sve 3 wikipedije su započele izdvajanjem iz SH koja je u početku bila jedina izvorna.

Prenos sadržaja može biti više ili manje smislen i relevantan.

Argumenti uredi

Protiv uredi

Neki argumenti protiv (polu) automatskog kopiranja:

  • Promocija potpuno istih i izoliranih stranica/sadržaja (bez prilagodbe kontekstu i veza sa lokalnim sadržajima), naime većina ljudi dođe do Wikipedija stranica traženjem kroz Google, te vide samo kratko ono što im treba taj tren, pa je i (skoro) potpuno svejedno na kojoj Wikipediji takav sadržaj nađu ako on nije dobro ugrađen u tu Wikipediju (polinkan sa drugim člancima i lokalno kategoriziran).

Za uredi

Neki argumenti za usmjereno i ciljano prenošenje:

  • Kompletiranje tematski povezanih skupova stranica/sadržaja (sa akumulativnim pristupom i međusobnim povezivanjem), je moguće relativno brzo i jednostavno dodati stranice/sadržaje za potrebe kompletiranja, koje bi na drugima zahtjevalo bitno više rada.
  • Razvoj sadržaja u neutralnijoj okolini (bez dominantnog identiteta i dinamike), je posebno relevantno za teme koje uključuju političke teme, društvene fenomene, povijest i kulturne interpretacije oko kojih postoje tenzije.

Kako prebacivati sadržaj uredi

Budući da SH uključuje sadržaje pisane na svim jezičnim standardima HBS spektra, ovdje je moguće i doslovno kopiranje teksta. Kad ne bi postojale razlike u praktičnoj inplementaciji tehnike to bi bilo dovoljno, ali za dobru praksu treba uraditi još malo pažljivijeg i usmjerenog rada oko prenosa.

Stranice uredi

Načini za prenos stranice ili dijela:

  • Najjednostavniji i najbolji je kopiranje izvornog koda stranice iz postojeće u novu stranicu na SH, pri čemu treba staviti u sažetak od kuda je izvor (idealno bi bilo ostaviti trag i na izvoru da postoji kopija ovdje). Takvim prenošenjem se pravi sirova kopija koja onda treba i prilagodbu, bar kategorija i šablona koji se možda drukčije zovu ili koriste ovdje, ali moguće i linkova.
  • Kopiranje tekstualnog sadržaja stranice je početnicima koji koriste isključivo vizualni editor možda jednostavnije (posebno ako je riječ o parcijalnom prenosu), ali zahtijeva i novo generiranje referenci/izvora!

Preusmjeravanja uredi

Veliki broj stranica imaju i preusmjeravanja koja vode na njih (najčešće alternativni načini pisanja imena, ali i drugi) koje bi također trebalo replicirati i na SH. Dodatno bi bilo dobro napraviti i preusmjeravanje sa ćirilične na latiničnu verziju i obratno (ovisno od orginala).

Povezivanja kroz Wikidata.org uredi

Nakon prenosa stranice važno bi bilo istu povezati kroz Wikidata.org na SH sa svim ostalim Wikimedija instancama tog pojma. Ovo se može izvesti i direktno kroz Wikipediju sa akcijom na samom dnu glavnog ljevog menija označenog sa 'Na drugim jezicima'...

Slike i drugi medijski zapisi uredi

Načini za prenos slika:

  • Najbolji način prenosa slika je polu-automatsko eksportiranje na Commons.wikimedia.org server (zajednički spremnik), kako bi slike bile dostupne svim projektima Wikimedija i šire, ali ono nije moguće za tzv. slike tzv. fair-use tj. poštene upotrebe (u niskim rezolucijama i to samo kada ne postoje druge) koje imaju ograničenja za korištenje samo unutar pojedinih Wikipedija te ih se treba prekopirati.
  • Kopiranje se sastoji od skidanja slike na lokalni uređaj i postavljanje na SH, s tim da treba doslovno jednako opisati i referirati sliku.
  • Slično vrijedi i za druge medijske zapise, uz eventualno moguće komplikacije za .mp3 za koje trebate posebna dopuštenja ili ovlasti.