Здраво! Ја сам Зоран Филиповић. Рођен сам 7. фебруара 1968. године у Београду. По занимању сам дипломирани машински инжењер. Оснивач сам и власник регистроване српске софтверске компаније Mali pingvin. Власник сам четири веб-сајта. Као блогер објављујем чланке на веб-сајту Blog Malog pingvina.[1] Живим и радим у Београду.

Образовање uredi

Школовање uredi

Основну школу Бранко Радичевић на Новом Београду сам завршио 22. јуна 1982. године, након чега се уписујем у Образовно машински центар 1. мај, где 31. маја 1987. године успешно дипломирам и стичем звање прецизни механичар. Дипломирао сам, 25. децембра 1994. године, на Машинском факултету Универзитета у Београду на катедри за Хидроенергетику, и стекао сам звање дипломирани машински инжењер. Ментор мог дипломског рада био је професор др Мирослав Бенишек.

Заклетве uredi

Дана 29. новембра 1974. године, као ученик првог разреда основне школе, положио сам пионирску заклетву. Приликом свечаног примања дипломе на Машинском факултету положио сам еколошку заклетву.

Запослење uredi

Машински Факултет Универзитета у Београду uredi

Током мог ангажовања на Машинском Факултету у Београду, у периоду од 1995. до 1997. године, био сам запослен на позицији стручног сарадника. У том периоду самостално сам урадио компjутерску обраду и прелом текста књиге Хидраулине турбине, аутора професора др Мирослава Бенишека. Као један од сарадника радио сам на техничкој обради података, делимичној коректури и прелому текста књиге Библиографије МФ 21—25. Oве књиге је штампао Машински факултет Универзитета у Београду.

Рад у просвети uredi

Почев од 1998. године па до данас, дуги низ година предајем математику, информатику, машинске материјале, техничко цртање и техничко образовање у различитим основним и средњим школама у Београду. Током школске 2001/2002. године ученица тада прве године Економскe школe „Нада Димић" коју сам као наставник математике спремао за такмичење, освојила је друго место на Републичком такмичењу из математике. Имам успешну приватну праксу.

Допринос мрежи uredi

Comprehensive TeX Archive Network uredi

Почев од 2010. године појављујем се на Comprehensive TeX Archive Network као сарадник и аутор једанаест програмских пакета, у смислу прилагођавања TeX-a.[2] Већина пакета су из области српског језика. Пакети су доступни на CTAN, и могу се преузети преко MiKTeX и TeX Live дистрибуције.

Превођење, оцењивање и рецензије uredi

Почев од 2011. године преводим, оцењујем веб-сајтове и пишем рецензије. Потпуно самостално сам на српски језик превео целокупан кориснички интерфејес LaTeX едитора WinShell.[3] Делимично сам, на српски језик, превео LyX документ процесор за TeX/LaTeX.[4] На тај начин сам корисницима са српског говорног подручја олакшао коришћење ових едитора. Почев од новембра 2012. године на више специјализованих веб-сајтова оценио сам и написао рецензије за бугарску хостинг компанију SiteGround, за коју сам продао један хостинг пакет. Почев од јануара 2014. године на специјализованом веб-сајту Goodreads оценио сам 26 књига и написао четири рецензије за књиге које сам прочитао.[5] Почев од фебруара 2014. године користећи Гугл екстензију Web of Trust (WOT) оцењујем и пишем рецензије за веб-сајтове које посећујем. Оценио сам 454 веб-сајтова, написао 69 рецензија и освојио укупно 3,293 бода. Од априла 2017. године ја сам сребрни члан WOT заједнице.[6] Оценио сам и за неке написао рецинзије за 30 Гугл предузећа и места; са освојених 125 бодова, ја сам локални водич трећег нивоа. Преводим Фејсбук.[7] Мој допринос је 484 гласа, 92 превода, 2076 објављено; до 31. децембра 2017. године освојио сам награде:

  1. Учешће у гласању: Гласач, Посланик;
  2. Послати преводи: Блогер;
  3. Објављене речи: Словослагач.

Учешће у Википедија пројекту uredi

На Википедија сам се регистровао 22. новембар 2013. године у 15:49, а почев од 7. март 2015. године у 16:03, креирам и уређујем чланке. Моја прва активност на Википедија била је на чланку Ханс Кристијан Андерсен где сам поставио нову спољашњу везу.

Дана 20. април 2017. године у 22:53 часова, Филип Маљковић je предложио да постанем Аутоматски патролиран корисник Википедије. Након гласања заједнице, Ранко Николић је дана 26. април 2017. године у 22:50, променио моја корисничка права и ја сам постао члан групе аутоматски патролирани. Дана 21. април 2018. године у 11:46 часова, Растко Миленковић ми је доделио споменицу за: Рад и труд. Током новембра 2017. године учествовао сам у такмичењу о писању чланака о знаменитим женама, у смислу естетског уређења чланака. Почетком марта 2018. године учествовао сам у уређивачком маратону: Жене — лидерке из сенке, које је покренуло Министарство спољних послова Шведске и Викимедија Шведске као глобални догађај WikiGap, са циљем смањивања разлике у чланцима о мушкарцима и женама. Овај догађај је у сарадњи са Викимедија Србије организован и у Београду, када сам креирао и уредио чланак Мeђународна година жена. До 31. децембра 2017. године моји глобални доприноси су: 750 вики претрага; 25 нових чланака и 5 достављених датотека; 2211 измена на 750 јединствених чланака у 6 пројеката.[8]

Галерија фотографија uredi

Све фотографије са догађаја и манифестација које је организовала Википедија на српском језику, а на којима сам присуствовао можете погледати на Викимедијиној остави и то: Албум фотографија са прославе 17. рођендана Википедије на енглеском језику у просторијама Викимедије Србије можете видети на Викимедијиној остави; у оквиру рођенданских активности и прославе 15. рођендана Википедија на српском примила је честитке од Википедијанаца и Викимедијанаца широм света; све фотографије можете видети у Категорији на Остави; фотографије са четврте локалне конференције Википедијанаца: ВикиЛајв 2018! можете погледати у WikiLive 2018.

Донације uredi

Почев од 1. септембра 2017. године материјално донирам интернет пројекте CTAN, MiKTeX и Википедија.[9][10][11][12]

Интернет слобода uredi

Jавно говориом против PIPA и SOPA законодавства.

Учешће у пројектима рециклаже uredi

Од средине 2015. године сам сакупио и преко друштвеног клуба Клуб: Паунови! и просторија Викимедија Србије доставио хуманитарној организацији Чеп за хендикеп преко 13,0 kg пластичних чепова. Техничке уређаје који више не функционишу продајем Сет рециклажи, а ситније и мање електричне и електронске уређаје одлажем у контејнер који се налази испред градске Општине Нови Београд. На овај начин сам дистрибуирао три телевизора, два шпорета, бојлер, фрижидер, калорифер, фен за косу, електричне каблове и два пуњача за мобилни телефон. Одећу коју више не користим достављам трговини H&M која послује у оквиру шопинг-мола Делта Сити у Београду; процењујем да сам им до краја 2020. године доставио преко 60 kg одеће. Учешћем у акцији H&M CONSCIOUS помажем им да затворе еколошки круг и учествујем у њиховом пројекту: За одрживију будућност моде! Од почетка 2018. године потрошене батерије одлажем у Варта контејнер у Макси продавници у Блоку 61.

Материјалне донације uredi

Почев од средине 2017. године приликом повремених посета Делта Сити шопинг-молу у Београду, прилажем донације Хуманитарној фондацији: Буди Хуман — Александар Шапић остављајући материјална средства у пластичну кутију на Инфопулту. Почев од јуна 2018. године редовним месечним уплатама донирам материјална средства организацији Уницеф Србија. До 31. децембра 2020. године укупно сам за ова два пројекта донирао 5.350 динара.

Физичке активности uredi

Од 25.01.2019. године до почетка јула 2019. године похађао сам елитну школу плеса Cha Cha Moon у којој су ми инструктори плеса били Лука и Јована. Дана 22. марта 2019. године добио сам диплому да сам успешно завршио: Плесни течај латино и стандардних плесова — почетни ниво. Од почетка августа 2019. године са инструкторком вежбам у Спортској Акадeмији Кочовић, а од 10. новембра 2020. године смо се посветили функционалним тренинзима у Sparta Gym Novi Beograd теретани. Од почетка априла 2021. године, у елитној школи плеса Cha Cha Moon, редовно похађам семинаре латино плесова којим руководи Арина Волошина, првакиња Русије у латино плесовима; моја плесна инструкторка је Нина Мосић, државна првакиња Србије у латино плесовима. Дана 29.05.2021. године успешно сам положио NewCommer плесни ниво. На овај начин побољшавам своју физичку кондицију, опште здравље и добростање.

Такође видети uredi

  • Библиографије МФ: 21—25, Машински факултет Универзитета у Београду, Београд, 1996.
  • Мирослав Бенишек: Хидрауличне турбине, Машински факултет Универзитета у Београду, Београд, 1998. стр. 4.

Референце uredi

Спољашње везе uredi