Здраво! Ја сам Зоран Филиповић. Рођен сам 7. фебруара 1968. године у Београду. По занимању сам дипломирани машински инжењер. Оснивач сам и власник регистроване српске софтверске компаније Mali pingvin. Власник сам четири веб-сајта. Као блогер објављујем чланке на веб-сајту Blog Malog pingvina.[1] Живим и радим у Београду.

ОбразовањеUredi

ШколовањеUredi

Основну школу Бранко Радичевић на Новом Београду сам завршио 22. јуна 1982. године, након чега се уписујем у Образовно машински центар 1. мај, где 31. маја 1987. године успешно дипломирам и стичем звање прецизни механичар. Дипломирао сам, 25. децембра 1994. године, на Машинском факултету Универзитета у Београду на катедри за Хидроенергетику, и стекао сам звање дипломирани машински инжењер. Ментор мог дипломског рада био је професор др Мирослав Бенишек.

ЗаклетвеUredi

Дана 29. новембра 1974. године, као ученик првог разреда основне школе, положио сам пионирску заклетву. Приликом свечаног примања дипломе на Машинском факултету положио сам еколошку заклетву.

ЗапослењеUredi

Машински Факултет Универзитета у БеоградуUredi

Током мог ангажовања на Машинском Факултету у Београду, у периоду од 1995. до 1997. године, био сам запослен на позицији стручног сарадника. У том периоду самостално сам урадио компjутерску обраду и прелом текста књиге Хидраулине турбине, аутора професора др Мирослава Бенишека. Као један од сарадника радио сам на техничкој обради података, делимичној коректури и прелому текста књиге Библиографије МФ 21—25. Oве књиге је штампао Машински факултет Универзитета у Београду.

Рад у просветиUredi

Почев од 1998. године па до данас, дуги низ година предајем математику, информатику, машинске материјале, техничко цртање и техничко образовање у различитим основним и средњим школама у Београду. Током школске 2001/2002. године ученица тада прве године Економскe школe „Нада Димић" коју сам као наставник математике спремао за такмичење, освојила је друго место на Републичком такмичењу из математике. Имам успешну приватну праксу.

Допринос мрежиUredi

Comprehensive TeX Archive NetworkUredi

Почев од 2010. године појављујем се на Comprehensive TeX Archive Network као сарадник и аутор једанаест програмских пакета, у смислу прилагођавања TeX-a.[2] Већина пакета су из области српског језика. Пакети су доступни на CTAN, и могу се преузети преко MiKTeX и TeX Live дистрибуције.

Превођење, оцењивање и рецензијеUredi

Почев од 2011. године преводим, оцењујем веб-сајтове и пишем рецензије. Потпуно самостално сам на српски језик превео целокупан кориснички интерфејес LaTeX едитора WinShell.[3] Делимично сам, на српски језик, превео LyX документ процесор за TeX/LaTeX.[4] На тај начин сам корисницима са српског говорног подручја олакшао коришћење ових едитора. Почев од новембра 2012. године на више специјализованих веб-сајтова оценио сам и написао рецензије за бугарску хостинг компанију SiteGround, за коју сам продао један хостинг пакет. Почев од јануара 2014. године на специјализованом веб-сајту Goodreads оценио сам 26 књига и написао четири рецензије за књиге које сам прочитао.[5] Почев од фебруара 2014. године користећи Гугл екстензију Web of Trust (WOT) оцењујем и пишем рецензије за веб-сајтове које посећујем. Оценио сам 454 веб-сајтова, написао 69 рецензија и освојио укупно 3,293 бода. Од априла 2017. године ја сам сребрни члан WOT заједнице.[6] Оценио сам и за неке написао рецинзије за 30 Гугл предузећа и места; са освојених 125 бодова, ја сам локални водич трећег нивоа. Преводим Фејсбук.[7] Мој допринос је 484 гласа, 92 превода, 2076 објављено; до 31. децембра 2017. године освојио сам награде:

  1. Учешће у гласању: Гласач, Посланик;
  2. Послати преводи: Блогер;
  3. Објављене речи: Словослагач.

Учешће у Википедија пројектуUredi

На Википедија сам се регистровао 22. новембар 2013. године у 15:49, а почев од 7. март 2015. године у 16:03, креирам и уређујем чланке. Моја прва активност на Википедија била је на чланку Ханс Кристијан Андерсен где сам поставио нову спољашњу везу.

Дана 20. април 2017. године у 22:53 часова, Филип Маљковић je предложио да постанем Аутоматски патролиран корисник Википедије. Након гласања заједнице, Ранко Николић је дана 26. април 2017. године у 22:50, променио моја корисничка права и ја сам постао члан групе аутоматски патролирани. Дана 21. април 2018. године у 11:46 часова, Растко Миленковић ми је доделио споменицу за: Рад и труд. Током новембра 2017. године учествовао сам у такмичењу о писању чланака о знаменитим женама, у смислу естетског уређења чланака. Почетком марта 2018. године учествовао сам у уређивачком маратону: Жене — лидерке из сенке, које је покренуло Министарство спољних послова Шведске и Викимедија Шведске као глобални догађај WikiGap, са циљем смањивања разлике у чланцима о мушкарцима и женама. Овај догађај је у сарадњи са Викимедија Србије организован и у Београду, када сам креирао и уредио чланак Мeђународна година жена. До 31. децембра 2017. године моји глобални доприноси су: 750 вики претрага; 25 нових чланака и 5 достављених датотека; 2211 измена на 750 јединствених чланака у 6 пројеката.[8]

Галерија фотографијаUredi

Све фотографије са догађаја и манифестација које је организовала Википедија на српском језику, а на којима сам присуствовао можете погледати на Викимедијиној остави и то: Албум фотографија са прославе 17. рођендана Википедије на енглеском језику у просторијама Викимедије Србије можете видети на Викимедијиној остави; у оквиру рођенданских активности и прославе 15. рођендана Википедија на српском примила је честитке од Википедијанаца и Викимедијанаца широм света; све фотографије можете видети у Категорији на Остави; фотографије са четврте локалне конференције Википедијанаца: ВикиЛајв 2018! можете погледати у WikiLive 2018.

ДонацијеUredi

Почев од 1. септембра 2017. године материјално донирам интернет пројекте CTAN, MiKTeX и Википедија.[9][10]

Интернет слободаUredi

Jавно говориом против PIPA и SOPA законодавства.

РеференцеUredi

Спољашње везеUredi