Dragan.G.Ristić, profesor matematike, jedan od retkih na Jugu Srbije, već duže vreme bavi se ENIGMATIKOM. Rođen je 1951.g. u Binovcu, opština Surdulica, republika Srbija. Osnovnu i srednju tehničku školu završio je u rodnoj Surdulici, a Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu.

Radio je kao profesor matematike u Poljoprivrednoj školi ‚‚Josif Pančić‚‚ i Tehničkoj školi ‚‚Nikola Tesla‚‚ u Surdulici. Najveći deo radnog vremena proveo je kao direktor Osnovne škole ‚‚Vuk Karadžić‚‚ u Surdulici i to punih 15 godina. Pored toga bio je i sekretar SIZ-a Osnovnog obrazovanja i potpresednik opštine Surdulica. Osim ovog obavljao je i niz drugih poslova i zaduženja.

Enigmatikom je počeo da se bavi jo od 1970.g. i prve radove je objavljivao u tadašnjem lokalnom listu ‚‚Surduličke novine‚‚. Svoje radove je objavljivao u raznim enigmatskim i neenigmatskim listovima i časopisima. Posebnu pažnju posvećivao je školskim listovima: ‚‚Srećni dani‚‚, ‚‚Osmeh‚‚, ‚‚Vukovac‚‚,... a koji su imali lokalni ili regionalni karakter, gde je objavljivao svoje radove ili uređivao stranice primerene uzrastu. Naročito se je istakao u uređivanju enigmatskog podlistka u ‚‚Školskim biserima‚‚, listu za učenike osnovnih škola u Podgorici i Crnoj Gori u celini.

Što se enigmatike tiče, on je vrstan i raznovrstan stvaralac. Podjednako dobro radi različite vrste enigmatskog izražavanja, a naročito ukrštenice raznoga tipa.

Na sreću srpske enigmatike, davne 1980.godine, počeo je da razvija novi oblik enigmatskog izražavanja - TRODIMENZIONALNE UKRŠTENICE. U to vreme nije ni slutio da će mu ovaj početak promeniti način njegovog rada i razmišljanja u enigmatskom 3D prostoru.Tada nije znao da li se je neko bavio ovom vrstom enigmatskog izražavanja.

Prve TRODIMENZIONALNE UKRŠTENICE objavljuje u enigmatskom listu broj 1 ‚‚RAZBIBRIGA‚‚ (ISSN 0354-852X) izdatog 1996. godine od strane izdavača štamparije ‚‚Nova Jugoslavija‚‚ iz Vranja, gde se Ristić pojavljuje kao autor i glavni i odgovorni urednik lista. Ova 1996.godina, a kasnije je to potvrdio i Enigmatski savez Srbije, smatra se godinom kada je objavljena PRVA TRODIMENZIONALNA UKRŠTENICA U SRBIJI, čiji je autor bio DRAGAN G. RISTIĆ.

Godina 1998. je takođe veoma značajna za srpsku enigmatiku. Naime, te godine je Dragan G.Ristić, prof. matematike iz Surdulice, Srbija, povodom Vidovdana, kao autor i glavni i odgovorni urednik objavio PRVI SPECIJALIZOVANI ČASOPIS POD NAZIVOM ‚‚TRODIMENZIONALKE‚‚, koji je u potpunosti bio posvećen Trodimenzionalnim ukrštenicama. Zanimljivo je istaći da je prema dosadašnjim saznanjima taj ‚‚Specijalizovani list‚‚ ‚‚TRODIMENZIONALKE‚‚ prvi i jedini list te vrste na prostorima bivše Jugoslavije, Evrope a možda i šire.

Početkom 2010.g. Dragan Ristić je odlukom Enigmatskog saveza Srbije uvršćen u dopunjeni Leksikon srpskih enigmata, čime je njegov rad doživeo puno priznanje najviših organa Enigmatskog saveza Srbije.

Od strane ES Srbije ustanovljena je edicija ‚‚Enihmatske sveske‚‚ i jednoglasno zaključeno da se prvi broj posveti TRODIMENZIONALNIM UKRŠTENICAMA. Ocenjeno je da je u dosadašnjem radu u ovoj oblasti najveće rezultate dao Dragan G. Ristić, prof. matematike iz Surdulice. Njemu je poveren zadatak da za Prvu ‚‚svesku‚‚ obradi baš ovu temu.

Rad na knjizi je u završnoj fazi i očekuje se da će se uskoro pojaviti. Knjiga obuhvata šta je sve do sada urađeno na ovom polju u svetu i na prostorima bivše Jugoslavije (kao jedinstvenom enigmatskom prostoru do raspada iste), sa posebnim osvrtom na Srbiju i na ukupan rad autora Ristića iz oblast Trodimenzionalstva. U knjizi će se naći svi do sada prikupljeni materijali vezani za trodimenzionalne ukrštenice i za trodimenzionalstvo u celini. Ovde će se naći niz radova autora Ristića, koji će prvi put biti predstavljeni čitalačkoj i rešavačkoj publici, koji će širom otvoriti vrata svima koji žele da konzumiraju ili da se bave ovakvim načinom enigmatskog izražavanja. U njoj će biti predstavljeni i drugi autori sa sličnim idejama ili iskazima i njihovi radovi koji su objavljeni ili koji će sada prvi put ugledati svetlo enigmatskog dana. Takođe će biti predstavljeni i drugi radovi raznih autora (osim ukrštenica) koji mogu da se izraze u tri dimenzije (3D).