Korintski savez

(Preusmjereno sa stranice Korintska liga)

Korintski savez, ponekad navođen i kao Helenski savez bio je federacija starogrčkih polisa koje je zimi 338/337. pne. osnovao makedonski kralj Filip II. Članovi saveza su imali pravo zadržati vlastite ustave, ali su, s druge strane, bili dužni spriječiti svaki čin agresije, odnosno davati određeni broj vojnika u zajedničku stajaću vojsku, srazmjerno svojoj veličini. Savez je imao zajedničku skupštinu - sinedrij - koji se sastajao u Korintu. Filip II je odmah po osnivanju od strane sinedrija imenovan komandantom vojske.

Makedonsko kraljevstvo nakon smrti Filipa II (crveno). Države-članice Saveza su označene žuto.

Razlog zbog koga je Filip osnovao Savez bilo je nastojanje da sebi osigura saveznike pred predstojeći pohod na Perzijsko Carstvo, s kojim je u doba kralja Artakserksa III došao u sukob zbog perzijske pomoći gradu Perintu na trakijskoj obali. Filip je kao razlog za povod naveo odmazdu za pustošenja koje su Perzijanci počinili po Grčkoj za vrijeme grčko-perzijskih ratova 480. pne.

S druge strane, Filipu je Savez također služio i kao sredstvo održavanja makedonske hegemonije nad Grčkom, uspostavljene nakon što su u bitci kod Heroneje poraženi njegovi glavni suparnici Atena i Teba. Savez je tako Filipu dozvolio da drži makedonske garnizone u Korintu, Tebi i Ambrakiji. Jedini polis koji nije pristao ući u Savez te tako očuvao nezavisnost bila je Sparta.

Nakon Filipove smrti se dio članica Saveza pobunio, ali je tu pobunu surovo ugušio Aleksandar Veliki, pa je Korintski savez sudjelovao u njegovom pohodu na Aziju.

V. također uredi