Konstantin X Duka

(Preusmjereno sa stranice Konstantin X)
Za ostale upotrebe, v. Konstantin Duka (razvrstavanje).

Konstantin X Duka (grčki: Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας; 1006. — maj 1067) je bio vizantijski car od 1059. do 1067. godine.

Konstantin X Duka

Novac Konstantina X Duke
Novac Konstantina X Duke

Datum rođenja 1006.
Datum smrti 1067.
Poreklo
Porodica

Vlast uredi

Konstantin Duka je bio sin Andronika Duke, paflagonijskog plemića i guvernera teme Mezije. Konstantin je postao uticajan nakon druge ženidbe za Evdokiju Makrembolitisu, nećaku patrijarha Mihajla Kerularija. Podržao je 1057. Isaka I Komnina, ali postepeno je stao na stranu dvorske birokratije protiv carevih reformi. Iako je predstavljao prećutnu opoziciju odabran je kao naslednik prestola u novembru 1059. godine. Za to je zaslužan Mihajlo Psel. Isak I Komnin je abdicirao 24. novembra 1059, pa je Konstantin tada postao car.

Novi car je odmah postavio dva svoja sina na visoke položaje, a brata je postavio kao cezara. Počeo je sprovoditi politiku, koja je bila povoljna po dvorsku birokratiju i crkvu. Međutim jako je smanjio finansijsku podršku i trening za vojsku. Konstantin Duka je na taj način oslabio obranu Vizantije u ključno vreme kada su se prema Vizantiji sa istoka približavali Turci Seldžuci i njihovi turkomanski saveznici. Konstantin je postao jako nepopularan kod pristalica Isaka unutar vojne aristokratije. Oni su pokušali da ga ubiju 1061. godine. Kada je konačno shvatio da treba platiti vojsku, povećao je poreze, pa je postao jako nepopularan i kod stanovništva.

Konstantin Duka je izgubio većinu južne Italije, koja je bila pod Vizantijom. Normani pod Robertom Guiscardom su oteli većinu južne Italije, sem teritorije oko Barija. Pokušao je da zadrži Apuliju i postavio je zadnja 4 kapetana Italije. U doba njegove vlasti Alp Arslan je 1064. izvršio invaziju Male Azije, a Uzes je izvršio invaziju Balkana 1065. godine. Kada je došao na vlast bio je već star i lošeg zdravlja, pa je umro 22. maja 1067. godine. Nasledili su ga mlađi sinovi pod regentstvom majke Evdokije Makrembolitise.

Porodica uredi

Sa prvom suprugom nije imao dece. Sa drugom suprugom Evdokijom Makrembolitisom imao je sledeću decu

  • Mihajlo VII Duka, koji je nasledio oca i postao car
  • Andronik Duka, suvladar (1068—1078)
  • Konstantin Duka, suvladar do 1078, umro 1081.
  • Ana Dukina, monahinja
  • Teodora Dukina, udala se za mletačkog dužda Domenika Selva
  • Zoa Dukina, udala se za Adrianosa Komnina, brata od Aleksija I Komnina

Izvori uredi

Prethodnik:
Isak I Komnin
Vizantijski carevi
(1059. — 1067)
Nasljednik:
Roman IV Diogen