Konstantin Balšić

Konstantin Balšić
Datum smrti 1402.
Poreklo i porodica

Konstantin Balšić je bio plemić iz dinastije Balšića i otomanski vazal. Uz pomoć Turaka je vladao oblašću u predelu današnje severne Albanije.

BiografijaUredi

 
Ostaci tvrđave u Kroji

Konstantin Balšić je bio sin Đurđa I, iz njegovog drugog braka, sa Teodorom Dejanović.

Posle smrti njegovog oca Đurđa I (1378) i strica Balše II (1385), vlast nad zemljama Balšića preuzeo je Konstantinov brat od strica Stracimira, Đurađ II, dok je Konstantin vladao nad malim prostorom između Bojane i Drima[1]. Konstantin je nastojao da preuzme od njega vlast, zbog čega je 1391. godine posetio sultana Bajazita I i priznao njegovu vrhovnu vlast[2]. Pored toga, on se povezao sa Vukom Brankovićem i svojim srodnikom Mrkšom Žarkovićem[n 1].

Osmanlije su ga, kao svog pristalicu, postavile 1394. godine za gospodara Kroje[2], umesto Marka Barbadiga, čijom se suprugom Jelenom, kasnije oženio. On je odatle proširio svoju vlast na Danj i okolinu, ali ga je Đurađ II potisnuo sa tih poseda. Učestvovao je, kao otomanski vazal, u bici na Rovinama 17.05.1395. godine, u kojoj je poginuo i njegov ujak, Konstantin Dragaš, po kome je najverovatnije i dobio ime[1].

Iako je od 1391. godine bio odan otomanski vazal, Konstantin nije učestvovao u Angorskoj bici (1402) i u to doba je pod nejasnim okolnostima[1], možda zbog pokušaja zauzeća Drača[2], pogubljen (pre 22.10.1402[2]) po odluci mletačkog suda u Draču[1].

Konstantin se ženio dva puta. Ime njegove prve supruge nije sačuvano, a drugi put se oženio Jelenom (ćerkom Karla Topije) koja je prethodno bila udata za gospodara Kroje, Marka Barbariga[3][2]. Podaci o njegovim potomcima nisu poznati, ali se smatra da bi Stefan Balšić (Stefan de Maramonte) mogao da bude njegov sin[1].

LiteraturaUredi

IzvoriUredi

NapomeneUredi

  1. Mrkša i Konstantin su bili polubraća, po majci Teodori. Pored toga, Mrkša je bio oženjen Konstantinovom sestrom od strica Balše II, Ruđinom.

Vidi jošUredi

Spoljašnje vezeUredi