Konrad Crveni (njemački: Konrad der Rote; cca. 922 - 10. august 955) bio je vojvoda Lotaringije iz Salijske dinastije, koji je vladao od 945. do 953.

Bio je sin Wernera V, grofa od Nahegaua, Speyergau i Wormsgaua. Majka mu je bila sestra njemačkog kralja Konrada I. Oca je naslijedio 941. te dobio dodatne teritorije u Nidagauu. Godine 944. ili 945. ga je kralj Oton I imenovao vojvodom Lotaringije.

Godine 947. se oženio za Liutgarde, kćer Otona i Edith, kćeri engleskog kralja Edwarda Starijeg. Sa Liutgard je imao sina Otta, kasnijeg vojvodu od Švapske i Koruške.

Godine 953. se Konrad pridružio Otonovom sinu, švapskom vojvodi Liudolfu, u ustanku protiv Otona. Za razliku od Švapske, podanici u Lotaringiji se nisu pridružili svom vojvodi. Oton je pobunjenike porazio, a Konradu je vojvodstvo oduzeto i predano Otonovom bratu, kelnskom nadbiskupu Brunu I.

Već sljedeće godine se Konrad pomirio sa svojim tastom. Sudjelovao je u pohodu protiv slavenskog plemena Ukrani u današnjem Uckermarku. Sljedeće godine je u sudjelovao u bitci kod Lechfelda. Tokom bitke je, prema navodima Widukinda od Corveya, bilo strahovito vruće, te je u jednom trenutku Konrad počeo skidati oklop kako bi se malo rashladio. U tom trenutku ga je pogodila mađarska strijela u vrat, a od čega je poginuo.

Konradovo tijelo je preneseno u Worms, gdje je sahranjen u tamošnjoj katedrali.

Literatura uredi

  • Weinfurter, Stefan. The Salian Century: Main Currents in an Age of Transition, 1999
Konrad Crveni
Rođen/a: cca. 922 Umro/la: 955
Njemačka kraljevska porodica
Kraljevske titule
Prethodi:
vacant
vojvoda Lotaringije
944–953
Slijedi:
Bruno Veliki