Konkubina Qi (戚姬, pinyin qì ji; ? - 194. pne.), također poznata kao Gospa Qi ili Supruga Qi (戚夫人), bila je omiljena konkubina Han Gaozua, (Liu Bang), prvog kineskog cara iz dinastije Han. U nekim izvorima se spominje i kao Qi Dobroćudna (戚懿 qì yì).

Bila je rodom iz Dingtaoa (定陶) u Shandongu. Caru je rodila sina po imenu Liu Ruyi (劉如意), koji je kasnije dobio titulu princ od Zhaoa. S vremenom je Liu Bang zaključio kako je njegov najstariji sin i prijestonasljednik Liu Ying nedostojan carske titule te je pokušao krunu ostaviti Liu Ruyiju. Međutim, tome se žestoko protivila njegova supruga Lü Zhi, koja je zbog toga zamrzila kako svog posinka tako i njegovu majku. Liu Bang je tada u Handan poslao Liu Ruyia, dok mu je majka - Gospa Qi - ostala na carskom dvoru.

Kada je 195. pne. car umro, Liu Ying je postao carem. Pozvao je svog polubrata na dvor, ali mu je nastojao spasiti život, uvijek jedući istu hranu kao i on i nastojeći uvijek biti u njegovom društvu. Međutim, kada je jednom otišao na streljački ritual, a Liu Ruyi na njega zakasnio, carica majka je iskoristila priliku i dala otrovati Liu Ruyija. Potom se okrutno osvetila njegovoj majci - odrezala joj je ruke i noge, iskopala oči i takvu je bacila u zatvor. Tada je pozvala svog sina da gleda "ljudsku svinju". Zgađeni Liu Ying je tada odustao od bilo kakvih pokušaja da vlada i odao se životnim užicima.