Za ostala značenja, vidi Komodor (razvrstavanje).


Najčešći vojni činovi
Ratna mornarica Kopnena vojska/zrakoplovstvo Zrakoplovstvo Commonwealtha
Admiral General Zračni maršal
Komodor Brigadir Zračni komodor
Kapetan Pukovnik Kapetan grupe
Zapovjednik Potpukovnik Zapovjednik krila
Do-zapovjednik Major Vođa eskadrile
Poručnik Kapetan Letački poručnik
Potporučnik (mornarica) Poručnik Letački oficir
Zastavnik Zastavnik Zastavnik
Narednik (mornarica) Narednik Narednik
Desetar Kaplar Kaplar
Mornar Redov Redov

Komodor je mornarički vojni čin, a u nekim vojskama je i čin ratnog zrakoplovstva. Naziv dolazi od francuske riječi commandeur (komander, zapovjednik), koji je bio najviši čin u viteškim redovima. U nekim zemljama to je visoki časnički čin (kao i u HRM do 1999. godine), dok u drugima spada u red admiralskih činova. U Hrvatskoj ratnoj mornarici to je čin iznad kapetana bojnog broda (najviši viši časnički čin), a ispod čina kontraadmirala.

Ratno zrakoplovstvo uredi

 
Oznaka čina Air Commodore u RAF-u

U nekim vojskama komodor je i čin ratnog zrakoplovstva. Tako u Britanskom kraljevskom ratnom zrakoplovstvu postoji čin zrakoplovnog komodora (engl. Air Commodore ili skraćeno Air Cdre) koji odgovara činu brigadnog generala u Hrvatskoj vojsci, odnosno komodora u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Zrakoplovni komodor je čin s jednom zvjezdicom (one-star-rank), a prema NATO kodovima rangiranja nosi oznaku OF-6.

Čin zrakoplovnog komodora u uporabi je i u još nekim ratnim zrakoplovstvima, prvenstveno ratnim zrakoplovstvima država Commonwealtha (Bangladeš, Gana, Indija, Pakistan, Australija, Novi Zeland).

U Argentinskom ratnom zrakoplovstvu također postoji čin komodora (španj. comodoro), ali on odgovara hrvatskom činu brigadira (nosi oznaku OF-5 prema NATO kodovima), te čin vicekomodora (španj. vicecomodoro), koji odgovara hrvatskom činu pukovnika (OF-4).