Komarnica (Staro Petrovo Selo)

Komarnica je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u općini Staro Petrovo Selo u Brodsko-posavskoj županiji.

Komarnica
Komarnica na karti Hrvatske
Komarnica
Komarnica
Komarnica na karti Hrvatske
Županija Brodsko-posavska županija
Općina/Grad Staro Petrovo Selo
Najbliži (veći) grad Nova Gradiška
Površina 6,24 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 45.183 N
 - z. d. 17.568 E
Pošta 35420 Staro Petrovo Selo
Pozivni broj +385(0)35
Autooznaka NG

O naseljuUredi

U Komarnici se nalazi kapela Svetog Leonarda opata (1746. god. drvena kapela, 1765. nova kapela sagrađena od greda oblijepljena i okrečena, s tornjem i zvonom). Naselje pripada župi sv. Marije Magdalene iz Štivice, Novokapelačkom dekanatu Požeške biskupije. U naselju djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo,osnovano 1952, udruga građana "Udruga Sv. Leonard Komarnica",kojoj je osnovni cilj unapređenje kvalitete života na selu,očuvanje starih običaja,informiranje mještana o važnim pitanjima,te druženje članova,Nogometni klub Sloga i udruga pčelara.U selu ima područna škola - od 1-4 razreda,a od 5-8 razreda se ide u Staro Petrovo Selo.

  Ovom članku ili jednom njegovom dijelu nedostaju izvori.
Molimo vas da pomognete Wikipediji i dodate odgovarajuće izvore u članak.

Kroz selo protječe potok kojem je izgradnjom auto-puta (današnje auto-ceste) presječen tok,tako da za ljetnih mjeseci presušuje.U centru sela se nalazi društveni dom (prostorija tzv. čitaona,vatrogasno spremište i sala) i područna škola sa stanom za učitelja. Nedaleko od sela prema jugu/Radinju postoji izletište "Marina jama". Susjedna sela su: Štivica-na zapadu, Vrbova-na sjeveru i Magić Mala -na istoku.Asfaltirana cesta je preko Vrbove i Štivice, dok je put za Magić Malu poljski put. Od 50-ih do kraja 80-ih (do početka Domovinskog rata) veliki dio stanovništva se bavio izradom suvenira od drveta i na taj način rješavao svoju egzistenciju i izgradili kuće i gospodarske objekte. U to vrijeme su tri poduzeća u selu imale svoje ispostave za otkup suvenira (Dom - Ljubljana, Radinost - Beograd i Rukotvorine - Zagreb). Zbog velikog obujma posla dio poslova su dobivali i stanovnici Davora, Orubice i ostalih naselja.

ZemljopisUredi

Komarnica se nalaze u Crnac polju istočno od Nove Gradiške, 10 km jugoistočno od Starog Petrovog Sela, susjedna naselja su Magić Mala na istoku, Vrbova na sjeveru i Štivica na zapadu. Selo se proteže sjever-jug,i na cesti prema zapadu (prema Štivici) su tri kuće. Poveznice s ostalim naseljima su asfaltirana cesta prema Vrbovi i Štivici,kao i makadam prema Magić Maloj.

StanovništvoUredi

God. 1730. Komarnica je imala 28 kuća, a 1746. 30 kuća. God. 1760. Komarnica je imala 27 kuća, 63 obitelji i 317 stanovnika. God. 1769. selo je imalo 24 kuće 52 obitelji i 278 stanovnika. Oko 1800. Komarnica je imala 333 stanovnika, 1837. 313 katolika. [1] Prema popisu stanovništva iz 2001. godine Komarnica je imala 302 stanovnika.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[2][3]


IzvoriUredi

  1. Andrija Zirdum, "Počeci naselja i stanovništvo brodskog i gradiškog kraja 1698.-1991."
  2. Naselja i stanovništvo Republike Hrvatske 1857.-2001., www.dzs.hr
  3. Popis stanovništva Republik Hrvatske 2011., www.dzs.hr

Vanjske povezniceUredi


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Komarnica (Staro Petrovo Selo) treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.