Komadanje Čehoslovačke

Komadanje Čehoslovačke je izraz kojim se opisuje niz događaja od jeseni 1938. do proljeća 1939. zbog kojih je prestala postojati Čehoslovačka. Proces je otpočeo Münchenskim sporazumom 30. septembra temeljem koga je Čehoslovačka bila prisiljena oblast Sudeta predati nacističkoj Njemačkoj, a koji je za posljedicu imao kako slabljenje autoriteta dotadašnje čehoslovačke vlade i tako i poticaj za druge čehoslovačke susjede i njihove iredentističke pretenzije, tako i separatistički pokret u Slovačkoj.

Komadanje Čehoslovačke u etapama:
  Sudetska oblast predana Njemačkoj početkom oktobra 1938. nakon Münchenskog sporazuma.
  Oblast Zaolzie predana Poljskoj nakon ultimatuma početkom oktobra 1938.
  Oblasti južne Slovačke predane Mađarskoj nakon Prve bečke arbitraže u oktobru 1938.
  Republika Slovačka nakon proglašenja nezavisnosti 15. marta 1939.
  Češko-Moravski Protektorat nakon njemačke okupacije 15. marta 1939.
  Oblast Zakarpatske Ukrajine okupirana od strane Mađarske 15. marta 1939.

Njemačke snage su okupirale sudetske oblasti od 1. do 10. oktobra, te još nekoliko područja u etapama do 24. novembra. U međuvremenu je 6. oktobra potpisan Žilinski sporazum kojim su Slovačka i Zakarpatska Ukrajina dobile političku autonomiju. Već 1. oktobra je Poljska ultimatumom uspjela ishoditi Čehoslovačke predaju spornog teritorija Zaolzie. Mađarska je, pak, zatražila da joj se u novim okolnostima, koristeći presedan Sudeta, prepuste teritorije sa značajnim udjelom Mađara u stanovništvu, što je 2. novembra dovela do Prve bečke arbitraže kojom su jug Slovačke predan Mađarskoj.

14. marta 1939. je na poticaj Nijemaca Slovačka proglasila nezavisnost, te je tako stvorena Prva slovačka republika. Ostatak je 15. marta okupirala nacistička Njemačka, te je proglašen Češko-Moravski Protektorat u okviru nacističke Njemačke. Dan nakon što je nezavisnost proglasila Karpatska Ukrajina, njenu teritoriju su okupirali Mađari.

Čehoslovačka je kao država obnovljena po završetku Drugog svjetskog rata 1945. godine.

Vidi još uredi