Kolja

(Preusmjereno sa stranice Kolya)

Kolja (češki Kolya) je češka humorna filmska drama iz 1996. koju je režirao Jan Svěrák a napisao njegov otac Zdeněk Svěrák. Glavne uloge tumače Zdeněk Svěrák, Andrej Kalimon i Libuše Šafránková. Radnja se odvija oko sredovječnog glazbenika koji silom prilika mora preuzeti skrb nad dječakom iz naslova. Kolja je jedan od najpoznatijih i komercijalno najuspješnijih čeških filmova svih vremena, pošto je zaradio respektabilnih 5,77 milijuna $ u američkim kinima,[2] te je nominiran za nekoliko nagrada.

Kolya
kino poster
RežijaJan Svěrák
ScenarioZdeněk Svěrák
UlogeZdeněk Svěrák
Andrej Kalimon
Libuše Šafránková
MuzikaOndřej Soukup
Bedřich Smetana
FotografijaVladimír Smutný
MontažaAlois Fišárek
DistribucijaSpace Films
Datum(i) premijere15. V 1996.
Trajanje105 min.
Zemlja Češka
JezikČeški
Budžet28.000.000 čeških kruna (c. 1.000.000 $)[1]
Kolya na Internet Movie Database

Radnja uredi

Prag. Radnja počinje 1988., te se već osjeća raspad SSSR-a. Louka je sredovječni muškarac koji je posvećen tome da ostane neoženjen, a opet da bude ženskar. Svira violončelo te jedva spaja kraj s krajem sviranjem na sprovodima odkad je izgubio svoj posao u češkoj filharmoniji pošto je stavljen an "crnu listu" politički nepouzdanih osoba od vlasti. Prijatelj mu ponudi da zaradi hrpu novca lažnim brakom sa ruskom ženom koja želi ostati u Čehoslovačkoj. Louka pristaje, ali žena potom iskoristi državljanstvo da emigirira u Njemačku, gdje živi njen dečko, te ostavlja za sobom svojeg 5-godišnjeg sina, Kolju, za kojeg se silom prilika sada mora skrbiti Louka. Isprva, Louka ima problema komunicirati s njim, pošto ne govori ruski. Ipak, s vremenom razvija prijateljstvo s njim. Kolja oboli te se sumnja da ima meningitis. Louki prijete zatvorom zbog lažnog braka te oduzimanjem dijeteta. Ipak, odigra se spasonosna Baršunasta revolucija u kojoj padne željezna zavjesa na granicama te se sada Kolja može slobodno ponovno ujediniti sa majkom. Louka i Kolja se pozdrave. Ponovno sam, Louka završi sa jednom ženom koja zatrudni - možda kao zamjenu za Kolju - te ponovno dobiva svoj stari posao u filharmoniji.

Nagrade uredi

Kolja je dobila Oscar za najbolji strani film, čime je postala treći češki film koji je dobio tu nagradu.

Nagrađena je i Zlatnim globusom za najbolji strani film.

Glavne uloge uredi

Uloga Glumac
Louka Zdeněk Svěrák
Kolja Andrey Khalimon
Klára Libuše Šafránková
G. Brož Ondřej Vetchý
Loukova majka Stella Zázvorková
Tamara Lillian Malkina
Koljina majka Irina Bezrukova

Recenzije uredi

Sinopsis ove priče je konvencionalan i sentimentalan (ima li ikakve sumnje da će junak zavoliti dijete?). No ono što čini Kolju posebnom je smisao za detalje. Poput filmova češkog novog vala iz 1960-ih, ima veseo, zarazan humor, i osjećaj za apsurdnosti ljudskog ponašanja. Pogledajte samo scenu u kojoj Loukina majka odbija da se brine za dijete jer ne želi imati Rusa u svojoj kući, a potom pogledajte scenu u kojoj kamioni ruski armije stanu van kraj njenog doma a dijete čuje svoj jezik i potrči veselo da porazgovara sa vojnicima... Louka ima puno žena u svojem životu, ali jedna se počne izdvajati: Klara, koju glumi Libuse Šafranova. On ju uvjeri da mu pomogne brinuti se za dijete, i na kraju se nešto predivno dogodi, jer sa 55 godina Louka pronađe način da pobjegne iz klopke svoje rutine. Njegova nova sloboda je prikazana u sklopu kraja hladnog rata, pošto padne berlinski zid, Rusi napuste grad te sretni Česi izađu van na ulice i viču: "Napokon je gotovo!" Louka je u središtu tog slavlja, gdje naravno uoči svojeg bivšeg birokratskog ispitivača koji sada glumi da je dio sretne gomile.

Izvori uredi

  1. Česká televize: Kolja - Co možná nevíte
  2. „Kolya (1996)”. Box Office Mojo. 
  3. Roger Ebert (27. 1. 1997). „Kolya (1997)”. rogerebert.com. 

Eksterni linkovi uredi