Lucije Tarkvinije Kolatin

(Preusmjereno sa stranice Kolatin)

Lucije Tarkvinije Kolatin (Lucius Tarquinius Collatinus) (kraj 6. vijeka pne.) je prema tradiciji bio jedan od dvojice prvih konzula Rimske Republike, zajedno s Lucijem Junijem Brutom.

Lucije Tarkvinije je bio sin Egerija, i unuk Arunsa, koji je, pak, bio brat kralj Tarkvinija Priska. Kolatin je svoj cognomen dobio po gradu Collatia, koga je bio osvojio Egerije i u kome se najvjerojatnije i rodio.

Lucije Tarkvinije je bio oženjen za plemkinju Lukreciju, sestru Lucija Junija Bruta. Godine 510. pne. nju je silovao Sekst Tarkvinije, sin kralja Tarkvinija Oholog. Lukrecija je poslije toga okupila porodicu, rekla što se dogodilo i izvršila samoubistvo. Brut i Kolatin su narodu pokazali njeno tijelo i pozvali da se oružjem osveti zločin. Tarkvinije i njegov sin su prognani, a Rim je postao republika.

Brut i Kolatin su postali prvi konzuli. Prema Liviju, Rimljanima je brzo postalo neugodno da javnu dužnost obavlja ličnost iz omraženog klana Tarkvinijevih. Brut i ostali plemići su zato nagovorili Kolatina da podnese ostavku, te se povuče na seosko imanje u Lavinij. Na njegovo mjesto je izabran Publije Valerije Poplikola

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Lucius Tarquinius Superbus kao Kralj Rimljana
Konzul Rimske Republike
s Lucijem Junijem Brutom
509. pne.
Slijedi:
Publius Lucretius Tricipitinus i Publius Valerius Publicola