Za ostala značenja, vidi Kokice (razvrstavanje).

Kokice (engleski Popcorn) je naziv za zrna kokicara koja pri prženju eksplodiraju, odnosno šire se iz ljuske. Obično im se dodaje sol.

Domaće Kokice koje se prže u tiganju
Kokice

Nemasne kokice su niskokalorične. Kukuruz kokičar sastoji se od perikarpe,klice i endosperme. Može biti u tipu: biserca (oble krunice) i pirinča(oštre krunice). Iskokano zrno moze biti leptirastog ( xd butterfly) ili gljivastog (mushroom) oblika. Zrno raspucava kad je temperatura unutar zrna oko 177 - 180 C stepeni. Optimalni sadržaj vlage je 12 - 14 % (varira zavisno od genotipa).

Antioksidanti poznati pod imenom polifenoli u velikoj meri utiču na zdravlje jer sprečavaju da štetni molekuli oštete ćelije.

Otkriveno je da kokice sadrže koncentrat antioksidanata jer u sebi imaju samo četiri odsto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj procenat dostiže 90.

Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro duplo više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kog voća. Takođe, otkriveno je da je u hrskavoj opni kokice najveća doza antioksidanata i vlakana.

Eksterni linkovi uredi