Kodeks Taihō ili Kodeks Taihōa (大宝律令 Taihō-ritsuryō?) je naziv za administrativnu reorganizaciju Japana proglašenu godine 701. pred kraj Asuka perioda.[1] Smatra se jednim od zakona Ritsuryō-sei (律令制 ritsuryō-sei?). Napravljen je pod vodstvom princa Osakabea, Fujiwara no Fuhitoa i Awata no Mahitoa.[2] Njegovu izradu je naredio car Mommu te je, kao i mnogi državni projekti u to doba, predstavljao lokalnu adaptaciju prakse, odnosno administrativnog sistema Kine pod dinastijom Tang.[2]

Zakonik je važan zbog toga što je bio prvi službeni dokument koji je uveo konfucijanstvo kao značajan element japanskog etičkog kodeksa i upravne organizacije. Kodeks je revidiran za vrijeme kasnijeg Nara perioda u svrhu prilagođavanja japanskoj tradiciji i praktičnim potrebama. Revidirano izdanje je poznato kao Yōrō kodeks (養老律令 Yōrō-ritsuryō?).[3] Najveći dio Yōrō kodeksa je dovršen 718.[2] Neki elementi, kao što su kineska logika i moral, su dovedeni do ekstrema.

Taihō kodeks se od Tang modela razlikovao smao u dvije bitne značajke. Položaji u vladi i klasni status se uvijek temeljio po rođenju, a ne pojedinačnom talentu, kao što je to slučaj kod Kineza. Nadalje, Japanci su odbacili kineski koncept "Mandata neba," te utvrdili da careva vlast dolazi od njegovog carskog porijekla, a ne njegove moralne ispravnosti i pravičnosti vladavine.

Kodeks se temeljio na Kodeksu Yonghui (永徽律令 Yonghui lu ling?), koga je 651. donio car Yonghui.

Izvori uredi

  1. Naziv Taihō se odnosi na "Taihō", odnosno nengō (ime japanske ere) iza "Shuchōa" i prije "Keiuna." Drugim riječima, Kodeks Taihō je proglašen za vrijeme Taihōa, odnosno u periodu od 701. do 704.
  2. 2,0 2,1 2,2 Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Taihō Code" in Japan Encyclopedia, p. 924 na Google knjigama.
  3. Izraz "Yōrō" se odnosi na "Yōrō", odnosno nengō (japansko ime ere) iza "Reikija" i prije "Jinkija." Drugim riječima, donesen je u eri Yōrō, između 717. iu 724.

Literatura uredi