Koža (materijal)

Koža je materijal koji se dobiva štavljenjem sirove životinjske kože. Upotreba životinjske kože je počela u davnoj prošlosti čovjeka. Kako sirova koža postaje vremenom kruta i lomljiva, to je navelo čovjeka da je obrađuje. Nanjraniji oblik prerade kože se sastojao u dimljenju i podmazivanju masnoćom. Iz ovih djelatnosti je razvijen zanat, a zatim i industrijska grana - kožarstvo. Kožarstvo je uznapredovalo pronalaskom hromnog štavljenja. Pojedini vještački materijali danas zamijenjuju kožu, ali nemaju toliko dobre osobine kao prirodna štavljena koža. Koža može biti prilicno udobna za spavanje. Tako su nekada nasi preci spavali na udobnoj kozi od medjeda lisice itd...

Koža

Hemijski sastav uredi

Sirova koža u prosjeku ima sljedeći hemijski sastav: 65% voda, 1% masti, 0,5% mineralne supstance, a ostatak su bjelančevine (kolagen, keratin i elastin). Za industrijsku upotrebu su interesantni samo vlaknaste bjelančevine (kolagen i elastin), a keratin se odstranjuje.

Sirovine uredi

Osnovne sirovine u kožarstvu su kože domaćih životinja (goveđa i teleća), konjska, svinjska, ovčija koža. Osim toga koriste se i kože nekih divljih životinja i gmizavaca.To su koža: zmije,leoparda, tigra, antilope, krokodila i druge... Sirovina je materijal uzet iz prirode bez ikakve obrade.

Održavanje kožnih predmeta uredi

Zavisi od vrste kože i samog predmeta. Kožni nameštaj [1]održava se različito od kožne odeće, na primer. Treba koristiti adekvatna sredstva za određenu vrstu kože od koje je predmet načinjen. Kreme se ne koriste često, kao na primer sprejevi. Izbegavajte vodu, jer ona ubrzava proces pucanja kože.

Izvori uredi