Košutica (Sokolac)


Koordinate: 43° 58′ 11" SGŠ, 18° 50′ 52" IGD
Košutica je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Sokolac koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 179 stanovnika.[1]

Košutica
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Sokolac
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 179
Geografija
Koordinate 43°58′11″N 18°50′52″E / 43.96972°N 18.84778°E / 43.96972; 18.84778
Košutica na mapi Bosne i Hercegovine
Košutica
Košutica
Košutica (Bosne i Hercegovine)

Geografija uredi

Naselje Košutica udaljena od Sokoca oko 6 km vazdušne linije u pravcu sjeveroistoka, u blizini puta za Han Pijesak. Reljef Košutice je uglavnom brdovit. Nju okružuju brojna brda: Kopito ( najviši vrh - Ćiluša 1.320.m.n.v.), Vjetrenik, Skorlin, Isakovina, Rasovaca i Kotariste. Izmedju tih brda nalazi se Luburić polje, kroz koje protiče potok Leava. Luburić polje je veoma bogato vodom.

Istorija uredi

Na Glasinačkom polju evidentirano je preko 50 praistorijskih gradina i više od 1.200 tumula (grobnih humki) koncentriranih u grupe. U nauci je utvrđeno da grobne gomile pripadaju praistorijskim Ilirima, zbog čega ih nazivaju ilirskim tumulima, a taj period je u nauci poznat kao Glasinačka kultura. Tumuli su grupirani oko gradina s ostacima suhozida i na taj način čine nekropole. Veliki dio tumula je istražen, a od gradina iskopavana je i jedna u Košutici.

Iz vremena srednjeg vijeka, na prostranom predjelu Luburić polja smještene su dvije nekropole sa stećcima, međusobno udaljene oko 150 metara vazdušne linije. Prva nekropola je na lokalitetu Ploče, na praistorijskom tumulu na 881 m nv. Karakteristično za ovaj lokalitet je da su stećci položeni u nizu i prate krug tumula. Druga se nalazi na lokalitetu Bare, na pretpostavljenom tumulu.[2]

 Drugi svjetski rat donio je golema stradanja muslimanskom stanovništvu Košutice. U borbama partizana i njemačkih snaga 12.07.1943. godine poginuo je jedan njemački vojnik zbog čega su Njemci izvršili odmazdu nad nedužnim stanovništvom. Ovom prilikom u haremu i okolini košutičke džamije i mekteba ubijeno je 68 civila od čega 32 djece mlađih od 15 godina. Velikom broju žrtava uveliko su doprinijeli partizani koji nisu dozvolili evakuaciju stanovništva koje je bilo upozoreno na dolazak Njemaca. O ovom događaju pisli su Vladimir Dedijer i Antun Miletić u knjizi Genocid nad Muslimanima, strana 366. - 370.

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Srbi 36
Muslimani 143
Hrvati 0
Jugosloveni 0
ostali 0
Ukupno 179

Stanovnistvo u Kosutici se dijeli na srpsko i muslimansko. U Kosutici je vecinsko stanovnistvo bilo muslimansko do 1992. godine kada dolazi do raseljenja Muslimana i doseljenja Srba. Nakon rata mnogi Muslimani su se vratili svojim domovima i tako da je broj stanovnika izjednacen po pitanju Srba i Muslimana. Prema popisu stanovnistva 1991 godine bilo je 36 Srba i 143. Muslimana. Prema popisu iz 2013 broj stanovnika je 90.

Privreda uredi

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 
  2. „Komisija za spomenike kulture”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-03. Pristupljeno 2016-01-15. 

Vanjske veze uredi

Opština Sokolac
Naseljena mjesta

Baltići, Banjani, Banja Lučica, Barnik, Bećari, Bereg, Berkovići*, Bijela Voda, Bjelasovići, Bjelosavljevići, Borovac, Brejakovići, Bukovik, Vidrići, Vraneši, Vrapci, Vražići, Vrhbarje, Vrhovina, Vrutci, Vukosavljevići, Gazivode, Gornji Drapnići*, Gornji Kalimanići, Gornji Poretak, Grbići, Donje Babine, Donje Gire, Donji Drapnići, Donji Kalimanići, Drecelj*, Dugančići*, Đedovci, Žljebovi, Žulj, Žunovi, Zagrađe, Imamovići, Jabuka, Jasik, Kadića Brdo, Kalauzovići, Kaljina, Kazmerići, Klečkovac, Knežina, Kolakovići*, Košutica, Krajšići*, Kruševci, Kruševo*, Kula, Kusače, Kuti, Mandra, Mangurići*, Margetići, Medojevići, Meljine, Miletci, Miletine, Mičivode, Nepravdići, Nehorići, Novo Selo, Novoseoci, Ozerkovići, Pavičići, Parževići, Pediše, Pihlice, Pobratci, Podkrajeva, Podromanija, Preljubovići, Prinčići, Pusto Selo, Ravna Romanija, Rijeća, Rudine, Selišta, Sijerci, Smrtići, Sokolac, Sokolovići, Točionik, Turkovići, Hrastišta, Cvrčići, Čavarine, Čitluci, Džindići, Šahbegovići, Šenkovići, Šaševci, Širijevići

Mjesne zajednice

U opštini Sokolac postoji dvanaest mjesnih zajednica.