Knute Rockne, All American

Knute Rockne, All American
Režija Lloyd Bacon
William K. Howard (van špice)
Scenario Robert Buckner
Uloge Pat O'Brien
Gale Page
Ronald Reagan
Muzika Heinz Roemheld (van špice)
Fotografija Tony Gaudio
Montaža Ralph Dawson
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
4. oktobar 1940 (1940-10-04) (South Bend, Indiana)
Trajanje 98 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 645.618 $[1]

Knute Rockne, All American (sh. Knute Rockne, sveamerički [2]) je američki crno-bijeli biografski film snimljen 1940. godine u režiji Lloyda Bacona. Naslovni protagonist, koga tumači Pat O'Brien, je Knute Rockne, trener američkog fudbala koji je zbog uspješnog vođenja tima Univerziteta Notre Dame 1920-ih postao legenda sporta. Radnja prati njegov život od dolaska u SAD iz Norveške, pa do tragične smrti u zrakoplovnoj nesreći.

Knute Rockne, All American je danas, međutim, najpoznatiji po ulozi koju je tumačio budući predsjednik Ronald Reagan. U filmu on tumači lik Georgea "Gippera" Gippa, igrača i Rockneovog štićenika koji je tragično preminuo od bolesti, ali čije su riječi na samrti potakle njegov klub na pobjede. Zbog te je uloge i sam Reagan dobio nadimak "Gipper", a izraz "pobijedimo ovaj put za Gippera" postao neslužbeni slogan Republikanske stranke.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Ed. Rudy Behlmer Inside Warner Bros (1935-1951), 1985 p 208
  2. Izraz se odnosi na elitne sportiste, odnosno najbolje igrače i trenere američkog fudbala iz različitih college football timova koji svake godine budu simbolički proglašeni članovima sveameričkog tima koledžskog fudbala.

Vanjske vezeUredi