Knute Kenneth Rockne (/kəˈnt/}; 4. mart 1888 – 31. mart 1931) je bio američki igrač i trener footballa norveškog porijekla, poznat po uspješnom vođenju fakultetskog tima Univerziteta Notre Dame (Fighting Irish), a koji se smatra jednim od najpopularnijih i najvažnijih ličnosti u historiji sporta.

Knute Rockne.

Rodio se kao Knut Larsen Rokne u mjestu Voss u Norveškoj. U dobi od pet godina je sa ocem emigrirao u SAD. Odrastao je u Chicagu gdje je naučio igrati football, te kasnije igrao za tim lokalne srednje škole. Nakon što je završio gimnaziju nekoliko godina je radio kao službenik u pošti; uštedio je dovoljno novca kako bi se u dobi od 22 godine upisao na Univerzitet Notre Dame. Tamo je nastupao za univerzitetski tim, a 1914. godine diplomirao farmaciju, te neko vrijeme radio kao pomoćnik Juliusa Nieuwlanda, profesora kemije. Taj je položaj napustio kako bi sljedeće dvije godine igrao za profesionalne timove Akron Indinans i Massilon Tigers.

Od 1914. je bio u braku sa Bonnie Gwendoline Skiles (1891 - 1956), sa kojom će imati dvije kćeri i sina; iste godine se sa luteranstva preobratio na rimokatoličanstvo.

Godine 1918. se vratio na Notre Dame, gdje je postao trener tima, koga će voditi sljedećih trinaest sezona. Tamo se istakao izuzetnim uspjesima, odnosno pet sezona (1919, 1920, 1924, 1929 i 1930) Notre Dame uspio voditi bez izgubljene utakmice. Istakao se i kao majstor odnosa sa javnošću, odnosno vješto je koristio novine i radio kako bi popularizirao sport te sam postao jedan od najvećih celebrityja svog doba.

Jedna od njegovih najpoznatijih utakmica se zbila 10. novembra 1928. godine, kada su Fighting Irish na poluvremenu gubili 6-0 od tima Vojske SAD; Rockne je igračima tada održao znameniti govor, u kome ih je podsjetio na svog umrlog igrača Georgea "Gippera" Gippa i pozvao da "pobijede ovu utakmicu za Gippera", a što su oni i učinili, porazivši tim Vojske sa 12-6.

31. marta 1931. godine je putovao u Hollywood kako bi sudjelovao u snimanju promotivnog filma The Spirit of Notre Dame. Nakon što je posjetio sinove koji su u Kansas Cityju pohađali internat, ukrcao se u putnički avion Fokker F.10. On se sat vremena kasnije srušio kraj mjesta Bazaar u Kansasu, pri čemu je Rockne, zajedno sa još pet putnika i dva člana posade poginuo. Vijest o smrti je duboko potresla tadašnju američki javnost.

Nedugo nakon smrti se po njemu prozvao gradić Rockne u državi Teksas. Godine 1940. je u Hollywoodu o njemu snimljen biografski film Knute Rockne, All-American, u kome je njegov lik tumačio Pat O'Brien.

Vanjske veze uredi