Kneset

(Preusmjereno sa stranice Knesset)

Kneset (Knesset כנסת, hebrejska riječ za "skupštinu") je naziv za izraelski parlament. Nalazi se u Jeruzalemu, izraelskom glavnom gradu.

Kneset predstavlja zakonodavnu granu vlasti u Izraelu, te donosi zakone, nadzire rad vlade te ima ovlasti smijeniti predsjednika izraelske države odnosno državnog revizora, raspustiti se i raspisati prijevremene izbore te smijeniti vladu i premijera izglasavanjem nepovjerenja. Kneset se prvi put sastao 14.2. 1949.

Zakoni koje donese Kneset moraju biti usklađeni s temeljnim zakonima koji čine de facto ustav Države Izrael, ali Kneset također ima ovlasti donositi dopune temeljnih zakona.

Kneset biraju građani Države Izrael u jednoj izbornoj jedinici na mandat od 4 godina, a 120 mandata se dijele po proporcionalnom sistemu na stranačke liste, pri čemu svaka lista mora dobiti minimum od 1,5 % glasova. Taj minimum je jedan od najnižih u svijetu, te to kao posljedicu ima ne samo nemogućnost ijedne stranke da sastavi samostalno vladu, nego i koalicije na čelu s velikim strankama kao što su laburisti i Likud često ovise o glasovima malih stranaka od kojih mnoge, pogotovo one vjerske i ekstremno desne orijentacije, imaju utjecaj koji daleko nadmašuje njihovu popularnost među glasačkim tijelom.

Dosada je bilo izabrano 20 sastava Kneseta.

Eksterni linkovi

uredi