Magnum Force

(Preusmjereno sa stranice Klopka za inspektora Callahana)

Magnum Force (sh. Snaga Magnuma), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Klopka za inspektora Callahana, je američki kriminalistički film snimljen 1973. godine u režiji Teda Posta. Predstavlja nastavak filma Prljavi Harry, odnosno drugi nastavak u seriji o policijskom inspektoru Harryju Callahanu. Njegov lik ponovno tumači Clint Eastwood, a radnja prikazuje kako San Francisco postaje poprište spektakularnih ubistava zloglasnih, ali od strane zakona "nedodriljivih" kriminalaca, te koje Callahan počinje istraživati, postavši sve više uvjeren da bi iza njih mogao stajati vigilantistički nastrojeni policajac.

Magnum Force
filmski poster koji je izradio Bill Gold
RežijaTed Post
van špice:
Clint Eastwood
Buddy Van Horn
ProducentRobert Daley
ScenarioJohn Milius
Michael Cimino
sinopsis: John Milius
Predložaklikovi koje su stvorili Harry Julian Fink
R.M. Fink
UlogeClint Eastwood
Hal Holbrook
Mitchell Ryan
David Soul
Felton Perry
Robert Urich
Tim Matheson
MuzikaLalo Schifrin
FotografijaFrank Stanley
MontažaFerris Webster
StudioThe Malpaso Company
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
25. 12. 1973 (1973-12-25)
Trajanje124 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod39,768.000 $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Enforcer (1976)

Scenario za film je napisao John Millius, velikim dijelom inspiriran kritikama na račun Prljavog Harryja, kome su američki ljevičari i liberali optuživali da kroz lik policajca koji se sa kriminalom obračunava "po kratkom postupku" promovira fašizam. Zbog toga je u filmu Callahan suprotstavljen upravo likovima čije metode i svjetonazor odgovaraju takvom opisu. Eastwood, koji je preko svoje kompanije Malpaso producirao film, za režisera je odabrao starog suradnika Teda Posta. Usprkos toga, snimanje su obilježile stalne svađe između njih dvojice, te je Eastwood kasnije tvrdio da je, u stvari, on na kraju režirao film.

Nakon premijere su kritičari bili uglavnom neprijateljski nastrojeni, ali je publika, velikim dijelom zahvaljujući nizu akcijskih scena, prigrlila film. Kasnije je postao predmetom kontroverze zbog optužbi da je jedna od metoda ubijanja prikazana u filmu - tjeranjem žrtve da pije sredstvo za čišćenje - kasnije kopirana od stvarnih ubica u slučaju tzv. Hi-Fi ubistava sljedeće godine. Glumica Suzanne Sommers, koja se u jednoj od scena ubistava nakratko pojavljuje u toplesu, je, pak, upravo zahvaljujući Magnum Force započela uspješnu karijeru.

Uloge uredi

Napomene uredi

  1. Na odjavnoj špici Magnum Force je prezime lika navedeno kao "Calahan"; u svim drugim filmovima i materijalima se spominje kao Callahan s dva "l".

Izvori uredi

  1. „Magnum Force (1973)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 26. V 2014. 

Vanjske veze uredi