Kljunari

(Preusmjereno sa stranice Kljunaši)

Kljunari (lat. Ornithorhynchidae) su jedna od dvije živuće porodice unutar Monotremata i sadrži kljunara i njegove izumrle pretke.izumrle su vrste

Kljunari
Kljunar
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Monotremata
Podred: Platypoda
Porodica: Ornithorhynchidae
Gray, 1825.

Opis uredi

Dugačak je oko 60 cm. Od toga četvrtina odlazi na vodoravno spljošten rep. Ima gustu, meku i masnu dlaku, koja sprečava kvašenje tela vodom. Noge su mu kratke, a među prstima ima plovne kožice. Bezubi i spljošten kljun sličan je pačjem. Uši su mu bez ušnih školjki i može da ih zatvori. Nosni otvori se nalaze na prednjoj ivici kljuna.

Kljunar je noćna životinja. Živi pored mirnih i sporih voda. Na obalama takvih reka iskopa jakim kandžama jazbinu, koju obloži lišćem; od nje vode hodnici jedni ispod, a drugi iznad površine vode. Pliva odlično. Hranu istražuje u mulju veoma spretno; ona se sastoji od vodenih životinja, kao što su puževi, školjke, crvi i larve insekata.

Ženka nosi mekokora jaja koja imaju u prečniku po 1 cm. Jaja zagreva toplotom svoga tela dok se mladi ne izlegu. Kada se mladi izlegu, oni se hrane mlečnom hranom koju luče žlezde grupisane na trbuhu žene. Mužjak ima na zadnjim nogama po jednu probušenu ostrugu. Svaka je od njih u vezi sa kanalom jedne žlezde. Živi u jugoistočnoj Australiji i Tasmaniji.