Jezero Klinje je vještačko jezero u Opštini Gacko, Republika Srpska, BiH. Jezero se nalazi u Gatačkom polju, nedaleko od magistralnog puta Gacko-Foča, na oko osam kilometara udaljenosti od Gacka. Poznato je i kao Donje jezero jer je neposredno iznad ovog jezera akumulirano je i jezero Ulinje (Vrba).

Klinje
Klinje
Lokacija
DržaveBosna i Hercegovina
Oblasti Republika Srpska
Koordinate43°10′22″N 18°35′17″E / 43.17278°N 18.58806°E / 43.17278; 18.58806
Karta
Klinje na mapi Bosne i Hercegovine
Klinje

Jezero Klinje je površine oko 26 hektara i zapremine 1,7 hm³ vode. Jezero Klinje je prvo vještačko jezero na prostoru Republike Srpske. Stvoreno je za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja u sušnim periodima godine. Ovo akumulaciono jezero se vodom napaja iz rijeke Vrba, Dramešinka i Žanjevica.

Istorija uredi

Jezero je nastalo u vrijeme austrougarske okupacije, a ime je dobilo po toponomu Klina koji se nalazi u Gatačkom polju. Nastalo je po završetku izgradnje kamene lučne brane „Klinje“ koja je trajala između 1891. i 1896. godine. Za vezivanje kamenih blokova od kojih su sačinjeni zidovi brane, korišten je vulkanski pepeo lave sa Vezuva. Brana koja je pravljena za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja, je prva lučna brana na prostoru bivše Jugoslavije. Sada je kulturno-istorijski spomenik i pod zaštitom je države.[1] Brana je visoko 26 metara, gornja širina joj je 4,6 metara, a na temelju 16,7 metara, dužina joj je 104,5 metara.[2]

Turizam uredi

Klinje danas nema prvobitnu funkciju već popularna ribolovačka i izletnička lokacija. Vlada Republike Srpske je u prostornom planu Republike Srpske za 2015. godinu planirala da na užem području ovoga jezera napravi više turističko-ugostiteljskih objekata, luksuznih hotela, etno-sela, terena za rekreaciju, staza za jahanje i plaža.

Reference uredi