Klinička bolnica Dubrava

Klinička bolnica Dubrava je bolnica u Zagrebu i građevinski je druga najmodernija bolnica u Hrvatskoj, te najmlađa Klinička bolnica u kojoj se izvodi nastava za studente Medicinskog, Stomatološkog i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Danas je jedna od vodećih bolnica sveukupnog državnog značaja.

Klinička bolnica Dubrava
KB Dubrava
Lokacija
Koordinate: 45°50′4″N16°5′6″E
MjestoZagreb
(Avenija Gojka Šuška 6)
Država Hrvatska
Historija
Osnovana1988.
Ustrojstvo
Zdravstveni sistemHZZO
Financiranjedržavna bolnica
Vrsta bolniceklinika
Afilijacijske ustanoveUniverzitet u Zagrebu
Zdravstvene usluge
Hitna pomoćDa
HelidromDa
Broj kreveta750
Linkovi
Popis bolnica u Hrvatskoj
Web stranica bolnice
Karta
Klinička bolnica Dubrava na mapi grada Zagreba
Klinička bolnica Dubrava
KB Dubrava na karti Grada Zagreba

Lokacija uredi

KB Dubrava smještena je u Svetošimunskoj dolini na granici Maksimirskog parka i Dubrave, uz Aveniju Gojka Šuška.

Zdanja uredi

Bolnica ima površinu od 80.470 , stacionarni dio projektiranog kapaciteta 750 postelja, te prateće nemedicinske sadržaje. Glavna zgrada bolnice orijentirana je u smjeru sjever-jug, ima sedam etaža od kojih se gornje četiri koriste za bolničke odjele. Dvije vertikale definirane stubištem i dizalima okupljaju internističke struke na jugu i kirurške na sjeveru. U djelokrugu kirurških i internističkih disciplina bolnički odjeli su organizirani kao jedinice sa 24 postelje na načelu stupnjevite skrbi. Osim jedinica intenzivnog liječenja postoje i tipizirane bolesničke jedinice sa svrhom pružanja poluintenzivne i standardne bolesničke skrbi. Oprema bolesničkih soba, sanitarni prostori uz svaku od njih i prostorije za dnevni boravak omogućuju bolesnicima vrlo visoku razinu udobnosti smještaja.

U prizemlju je poliklinički dio za sve specijalističke struke, središnji medicinski blok sa invazivnim i neinvazivnim dijagnostičkim laboratorijima, radiološkom dijagnostikom te dijagnostikom i terapijom iz djelokruga nuklearne medicine, te Odjel za hemodijalizu i operacijski blok s jedinicama intenzivnog liječenja. Uz glavnu zgradu su povezane dvije manje zgrade, u prvoj je smještena Poliklinika za sistematske preglede i Odjel za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije, a drugoj Nacionalni centar za psihotraumu.

Klinička bolnica "Dubrava" ima u funkciji 600 bolesničkih postelja u stacionarnom dijelu bolnice (prosječna iskorištenost postelja 85-90%), u kojima se godišnje liječi gotovo 18000 bolesnika, a u polikliničko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti pruži se više od 1.400.000 usluga za cca 280.000 bolesnika. Klinička bolnica Dubrava ima ključnu ulogu u sustavu sekundarne zdravstvene zaštite pučanstva Grada Zagreba, Zagrebačke županije i regije sjeveroistočnog dijela Hrvatske, a redovitim pružanjem visokodiferenciranih dijagnostičkih i terapijskih postupaka i bolesnicima iz drugih regionalnih centra u Hrvatskoj. Prema odredbama Statuta Kliničke bolnice "Dubrava", koji je dobio je suglasnost Vlade Republike Hrvatske u KB Dubrava se provodi vrhunska zdravstvena djelatnost, nastavni rad te znanstveno istraživački rad.

Historija bolnice uredi

Premda je Klinička bolnica Dubrava građevinski dovršena i započela s radom u svibnju 1988. godine, kao Vojna bolnica Zagreb, njezina povijest je znatno duža i predstavlja kontinuitet rada prethodne Vojne bolnice koji možemo pratiti sve do 1782. godine kada je prvi puta formirana od tadašnjih garnizonskih bolnica.

Vanjske veze uredi